fbpx

Maak de mooiste creaties met bloemschikken

Met bloemen en planten kan je de mooiste dingen maken. Van het samenstellen van een boeket tot het maken van bloemstukken of kransen. Maar wat heb je allemaal nodig en waar haal je de benodigdheden? En hoe maak je eigenlijk zo’n mooie creatie? 

Lees ook
Zeg het met bloemen: De betekenis van bloemen

Bloemschikken doe je zo

Werken met steekschuim

Steekschuim is een ideale basis voor het bloemschikken. Het is verkrijgbaar in allerlei vormen en soorten. Hierbij geldt: groen steekschuim is voor verse bloemen, grijs steekschuim is voor droog- en kunstbloemen. Voordat je het schuim kan gebruiken moet je het eerst vol laten zuigen met water. Dit gaat als volgt: vul een emmer met water en leg het schuim op het water. Het zal zich vanzelf volzuigen met water totdat het onder water zakt, wat ongeveer 1 minuut duurt. Dit is het moment om het steekschuim er weer uit te halen. 

Waar haal je de benodigdheden voor bloemschikken?

In iedere bloemenwinkel of tuincentra vind je de mooiste producten voor het bloemschikken. Van de basisartikelen tot de decoratie. Maar kijk ook eens in je eigen tuin of loop een rondje door het bos. Een stuk boomschors kan prachtig staan in je stuk of krans. Of ga naar een pluktuin waar je zelf je bloemen kan plukken. Zo wordt je stuk echt persoonlijk en eigen. 

Hoe houd je een bloemstuk zo lang mogelijk mooi?

Je hebt uren aan een prachtig bloemstuk gewerkt. Dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Hierbij een aantal tips om je bloemstuk goed te verzorgen:

  • Plaats het bloemstuk niet in de volle zon 
  • Zit er steekschuim in je stuk? Hou het goed in de gaten, zodra het droog aanvoelt kan je het voorzichtig weer nat maken
  • Sommige bloemen en planten hebben maar weinig water nodig, met een plantenspuit kan je precies genoeg water toevoegen. 
  • Soms zit er een steekbuisje in het bloemstuk, bijvoorbeeld bij een orchidee. Check af en toe of je deze even bij moet vullen. 
  • En tot slot, niet alle bloemen gaan even lang mee. Je kan deze makkelijk vervangen voor nieuwe bloemen. Kies voor dezelfde of juist voor een hele nieuwe soort voor een totaal andere look. 

Waar doe je inspiratie op voor bloemschikken?

Met stip op nummer 1: Pinterest. Op Pinterest vind je ontzettend veel inspiratie als het gaat om bloemschikken. Van kerstkransen tot zomerse bloemstukken. En van een hartvormig stukje voor Valentijnsdag tot een voorjaarsstukje. Ook kan je inspiratie halen uit het tijdschrift Special Bloemschikken of tijdens een rondje door de bloemenwinkel en tuincentra. 

Lees ook
Zeg het met bloemen: De betekenis van bloemen