fbpx

De leukste en slimste spellen voor tablet of smartphone

Veel vijftigplussers spelen graag een spelletje op de smartphone of tablet. Op het station, in de trein of in de wachtkamer: het kan altijd! Naast een prettig tijdverdrijf is een spelletje op z’n tijd ook nog eens hartstikke goed voor je brein. We kozen een paar slimme hersenkrakers uit.

Lees ook:
Dementie op de loer: het nu bepaalt het later

5 spellen voor tablet of smartphone

Vier op een rij

Vroeger vermaakten we ons met kruiswoordpuzzels, woordzoekers en gezelschapsspellen. Er zijn veel online spelletjes die lijken op de spellen die we allang kennen, maar ze zijn vaak in een modern digitaal jasje gestoken. Vier op een rij is zo’n klassieker. In de online versie speel je het  tegen ‘de computer’ of tegen bijvoorbeeld een vriend of kleinkind. Kun jij vier van je schijfjes verbinden voordat je tegenstander het doet? Gratis via Google Play of App Store.

Sudoku

Heel populair, en we hebben het allemaal wel eens gespeeld. Een goede hersenkraker bovendien, de sudoku. In een veld van 9 bij 9 vakken vul je de cijfers 1 tot en met 9 in. Elk nummer mag slechts één keer voorkomen in een rij, kolom en blok. Online komt er geen potlood of gum aan te pas. De app heeft verschillende levels en is opgebouwd van heel makkelijk tot heel moeilijk. Sudoku is behoorlijk verslavend. Wees gewaarschuwd. Gratis via Google Play of App Store.

Wordfeud

Ken je het bordspel Scrabble nog? De digitale variant hiervan heet Wordfeud en heeft net als het bordspel als uitdaging met letters een woord te maken dat zoveel mogelijk punten oplevert. Wordfeud speel je tegen vrienden of onbekenden. Je hebt in totaal 72 uur om een nieuw woord te leggen. Een rondje passen mag ook, maar of dat je tot winnaar maakt… Naast Wordfeud is er ook Mindfeud waarbij je tegels met verschillende kleuren en symbolen op de juiste plek moet leggen. Beide spellen zijn gratis te downloaden via Google Play of App Store.

Flow Free

Flow Free is een eenvoudig maar verslavend puzzelspel waarbij je punten door middel van lijnen met elkaar moet verbinden, zonder dat je andere lijnen doorkruist of overlapt. Er zijn veel verschillende levels, van eenvoudig ontspannend tot hectisch uitdagend. Net waar je op dat moment zin in hebt. Het level is pas uitgespeeld als echt alle punten met elkaar verbonden zijn en het volledige speelveld gevuld is. Gratis via Google Play of App store.

Klaverjassen

Ja, ja, zelfs het allerleukste kaartspel van Nederland is nu ook via je tablet of mobiele telefoon te spelen. Er zijn twee varianten, Rotterdams of Amsterdams klaverjassen. Bij dit spel is er de mogelijkheid om tegen een virtuele tegenstander te spelen, of tegen een van je vrienden. Wat dacht je van een toernooitje, zonder tegenover elkaar aan tafel te zitten? Via Google Play of App Store zijn zowel gratis als betaalde versies beschikbaar.