fbpx

Met z’n allen in de polonaise op Nationale Ouderendag

Nationale ouderendag

Vandaag vindt alweer de elfde Nationale Ouderendag plaats. Het is dé dag waarop ouderen in Nederland in het zonnetje worden gezet. Door ouderen blij te maken en samen te genieten kunnen we eenzaamheid verminderen. Willy Zijlmans is vrijwilliger bij het Nationaal Ouderenfonds. Zij maakt het feestje mede mogelijk.

Lees ook:
Je ouders naar het verzorgingstehuis, hoe zit dat financieel?

Wensen in vervulling tijdens de Nationale Ouderendag

Enthousiaste vrijwilligers als Willy hebben in de afgelopen maanden ruim 700 wensen verzameld van Nederlandse ouderen. Met lokale comités zetten zij zich in om deze wensen te vervullen. Hierdoor beleven ouderen een bijzonder moment en krijgen ze de kans om structurele contacten op te bouwen.

Een potje Rummikub

“Vorig jaar ontving ik een wens van een 90-jarige dame die graag een potje Rummikub speelt. Ik vond een student uit de omgeving die tot op de dag van vandaag nog steeds zo nu en dan een steentje met haar legt,” vertelt Willy. Het zijn soms van die eenvoudige dingen waar mensen heel gelukkig van worden. Zoals de man die zo graag wilde vissen. “Deze man had een visvergunning, hengels en alles wat je maar nodig hebt. Maar hij had ook Parkinson. Hierdoor kon hij niet meer zelfstandig vissen. Ons comité is toen op zoek gegaan naar een maatje voor hem. Met succes!”

Vandaag vieren we feest!

Vandaag organiseert Willy met haar collega-vrijwilligers in Wageningen een feestelijke dag. Een soort beurs, waar allerlei relevante partijen zijn om de ouderen kennis te laten maken met de mogelijkheden voor de doelgroep in die omgeving. “We krijgen hiervoor ook support van de plaatselijke middenstand, in de vorm van lekkere hapjes en drankjes. Vorig jaar viel de Nationale Ouderendag samen met het bezoek van een dansgroep van de partnergemeente van Wageningen. Toen liepen we met z’n allen de polonaise.”

Zonder vrijwilligers geen Nationale Ouderendag

Zonder de lokale comités en vrijwilligers is de Nationale Ouderendag niet mogelijk. Samen vervulden ze al duizenden wensen: van een dierentuin bezoekje tot haring happen. Op het eerste gezicht eenvoudige wensen maar voor minder vitale ouderen een groot cadeau. Het wordt immers steeds lastiger om de deur uit te gaan en te socialiseren. Alledaagse wensen maken daardoor grote impact. “Vandaag is een mooie en feestelijke dag voor ouderen maar het liefst doen we dit soort dingen het hele jaar door,” besluit Willy. “Tegenwoordig draait alles om geld. Gelukkig is ons budget voor dit jaar nog niet op, en kunnen we nog lekker doorgaan met deze mooie en waardevolle activiteiten.”

Lees ook:
5 redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen