fbpx

5 redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen

redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen

Denk jij er ook al een tijdje over om ‘iets erbij’ te gaan doen? Wij geven je vijf goede redenen om jezelf in te zetten als vrijwilliger. Bijna één op de twee Nederlanders doet vrijwilligerswerk of heeft dit ooit gedaan. Voor de een is het een mooie manier om wat voor een ander te betekenen, de ander wil graag meer sociale contacten opdoen of zichzelf ontwikkelen op een bepaald gebied.

Lees ook:
Help! Mijn kind wil een tussenjaar

5x vrijwilligerswerk doen

vrijwilligerswerk redenen

1. Het is goed voor je gezondheid

Onderzoek wijst uit dat vrijwilligerswerk goed kan zijn voor lichaam en geest. Het ligt ook wel voor de hand: anderen helpen geeft jezelf een goed gevoel, je ontwikkelt (nieuwe) sociale contacten en voorkomt daarmee eenzaamheid. Het verrassende is misschien wel dat vrijwilligerswerk de bloeddruk op peil schijnt te houden en de levensduur verlengen omdat het stress vermindert. Er zijn zelfs onderzoekers die zeggen dat doktoren naast gezond eten en bewegen vrijwilligerswerk zouden moeten adviseren.

2. Je hebt tijd over maar wil je niet vastleggen

De kinderen zijn het huis uit, je bent wat minder gaan werken of hebt om een andere reden wat tijd over. Tijd die je zo nu en dan best graag wil inzetten voor een ander, maar niet structureel. Vrijwilligerswerk biedt dan de ideale oplossing want je kunt dit namelijk ook projectmatig doen. Denk aan collectes lopen of achter de schermen meewerken bij een lokaal evenement. Vrijwilligerswerk doen betekent niet automatisch dat het een vast beslag op je week legt. De mogelijkheden zijn legio!

3. Om werkervaring op te doen

Misschien heb je altijd al interesse gehad in een bepaald beroep of vakgebied maar is het er nooit van gekomen om je er ook daadwerkelijk in te verdiepen. Of vind je je huidige werkzaamheden ook gewoon leuk. Vrijwilligerswerk is een eenvoudige manier om jezelf en je kennis breder te ontwikkelen.

vrijwilligerswerk doen leren

4. Je voegt maatschappelijke waarde toe met vrijwilligerswerk

Noem het barmhartigheid of naastenliefde: vrijwilligers zijn onmisbaar voor de maatschappij. Veel mensen kiezen voor een bepaalde vrijwilligersbaan of project omdat ze hier direct een ander persoon mee helpen. Denk aan taalmaatjes, werken met vluchtelingen of ouderen of bijvoorbeeld in een hospice.

5. Je vergroot je netwerk

Vrijwilligerswerk is een ideale manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten. Het leuke is dat je in contact komt met mensen die dezelfde interesses hebben, waardoor er misschien zelfs nieuwe vriendschappen uit voortkomen. Het is ook goed mogelijk dat je mensen ontmoet waarmee je normaal gesproken nooit in contact zou komen. Mensen met nieuwe verhalen. Ook heel inspirerend!

Boven dit alles is vrijwilligerswerk doen vaak ook gewoon heel leuk! Wij zijn benieuwd, doe jij ook aan vrijwilligerswerk en waarom? Laat het ons weten onder dit bericht op onze Facebookpagina!

Lees ook:
25 dingen waar je blij van wordt