fbpx

Oud zeer: weg met oud verdriet

oud zeer oud verdriet

Deuken in ons ego die we in de loop van ons leven oplopen, gekrenkte trots, wakker liggen van vermeend onrecht dat ons ooit is aangedaan. Het is oud zeer dat hindert, schuurt en zeurt. Dat moet maar eens afgelopen zijn.

Lees ook:
7 tips voor omgaan met dingen waar je spijt van hebt

Oud zeer – rugzak vol gekwetste gevoelens

Kenmerkend voor oud zeer is dat de aanleiding ervoor ergens in het verleden ligt, dat je de neiging hebt je erin vast te bijten en onophoudelijk je wonden te likken. Dat het lastig is om je ervan te bevrijden en dat je er misschien zelfs wel een beetje aan gehecht bent geraakt. Maar hoe langer je doorzeult met die rugzak vol gekwetste gevoelens, des te minder leuk gezelschap word je voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Hand in eigen boezem
Al was ze wreed, doortrapt en laf,
verwijt het de geliefde nooit;
zij heeft alleen het werk voltooid
waartoe je zelf de aanzet gaf.

Beschouw je woede en je leed
maar als een teken aan de wand:
hoe vaak je ook je vingers brandt,
je hebt het ijzer zelf gesmeed.

Uit: Het meisje en de dood van Jean Pierre Rawie.

Het is verleidelijk om de schuld bij die ander neer te leggen, om je slachtoffer te voelen en daarmee je pijn te legitimeren. En het is echt niet leuk om te erkennen dat je zelf een aandeel had in de loop der dingen. Maar wees eerlijk tegen jezelf en probeer in te zien welke fouten ook jij maakte! Als die hobbel eenmaal is genomen, zul je merken dat het oude zeer al een stuk minder pijnlijk is.

Het verhaal herschrijven

Wat gebeurd is, is gebeurd; daar is niets meer aan te veranderen. Maar eraan vasthouden, erin blijven hangen, dat doe je zelf. Het verhaal dat in je hoofd rondmaalt en dat je eindeloos herhaalt, kun je ook herschrijven… Je kunt het completer maken en uiteindelijk zelfs aanvaardbaar.

The Work van Byron Katie

De Amerikaanse schrijfster en spreker Byron Katie ontwikkelde een methode waarbij je jezelf kritisch bevraagt over het pijnlijke incident dat je maar niet kunt vergeten. Vier vragen die je volstrekt eerlijk moet beantwoorden. In vrijwel alle gevallen wordt zo de angel uit vaak al te stellige overtuigingen gehaald en kun je als het ware met ‘nieuwe’ ogen kijken naar je oude zeer. Hier lees je Het Kleine Boekje van Byron Katie, een introductie op haar methode. Als je haar instructies opvolgt, is de kans groot dat je gekwetstheid nog verder afneemt of zelfs helemaal verdwijnt.

Zingen tegen oud zeer

Beschouw je bovenstaande adviezen als niet aan jou besteed, dan zal deze laatste tip je hoe dan ook opbeuren. Bekijk onderstaand filmpje, leer de tekst uit je hoofd en zodra je weer eens wordt ingehaald door oud zeer, zing je het keihard mee. Succes verzekerd. Een kleine waarschuwing: je krijgt de melodie nooit meer uit je hoofd.

Lees ook:
Stop met sorry zeggen: zeg jij vaak onnodig sorry?