fbpx

7x tips voor omgaan met dingen waar je spijt van hebt

tips voor omgaan met dingen waar je spijt van hebt

Spijt van die wereldreis die je nooit gemaakt hebt? Die hechte vriendinnenclub die je niet meer ziet? Of heel simpel, van die heerlijke koffie die je op het aanrecht koud liet worden? Spijt ligt op de loer en helaas kun je er langdurig last van ervaren. Tenzij je het erkent, aanvaardt en blijft verlangen. Marjon Krouwels is expert op dit gebied en geeft tips hoe je kunt omgaan met dingen waar je spijt van hebt.

Lees ook:
Zo zeg je nee zonder schuldgevoel

Omgaan met dingen waar je spijt van hebt

1. Erken je spijt

Spijt is een woord waar mensen vaak schouderophalend mee omgaan. Het heeft toch geen zin. Het is bijna taboe, terwijl spijt echt bestaat en dat moeten we serieus nemen. Een mooi voorbeeld: met mijn net gekeurde, gewassen en volgetankte auto reed ik de weg op. Een paar weken daarvoor was mijn vader overleden en blijkbaar was ik op de weg afgeleid. Met volle vaart reed ik tegen een paal, waarna een jongeman op mijn bumper knalde. Auto total loss. Uit mijn omgeving kwamen reacties als: je moet blij zijn dat er is niemand dood is en dat jou niks is overkomen. Eigenlijk was de boodschap: je mag er geen spijt van hebben. Maar zo werkt het niet. Ik was mijn auto kwijt en ik was gewoon verdrietig.

tips voor omgaan met dingen waar je spijt van hebt

2. Herken grotere vormen van spijt

Je kan spijt hebben van dingen die je niet hebt gedaan, denk aan: emigreren, een groot gezin op de wereld zetten, de stad verlaten voor het buitengebied. Dat zijn onvervulde verlangens die gevoelens van spijt geven. Die gevoelens van spijt kunnen immens zijn als je weet dat die verlangens ook niet meer vervuld kunnen worden. Bijvoorbeeld het krijgen van een kind terwijl je boven de 45 bent. Dan kan spijt heel groot worden en zorgen voor allerlei verwijten naar jezelf. Dat je er bijvoorbeeld niet hard genoeg voor geknokt hebt. Dat is oprechte spijt en die heeft oprechte erkenning nodig. Doe je dit niet, dan ga je in de overlevingsstand en kan er op termijn een depressie ontstaan.

3. Deel het met anderen

Als je spijt erkent, vertel het anderen. Wel aan de juiste personen. Behoed je voor de mensen met goede adviezen. Vrouwen zonder kinderen krijgen heel vaak te horen: waarom adopteer je geen kinderen of ga je niet met kinderen werken? Dit is vast lief bedoelt, maar kan de pijn voor de persoon in kwestie twintig keer verergeren. Neem liever iemand in vertrouwen die geen oordeel heeft en jouw verdriet kan hebben. Dit kan een therapeut of goede vriend zijn. Geef aan dat je ergens zoveel spijt en zoveel verdriet van hebt. Dat heeft een gesprek nodig.

tips voor omgaan met dingen waar je spijt van hebt

4. Kleine spijt heeft een beslissing nodig

Bij kleine spijt kun je denken aan een snelheidsboete. Dit soort kleine spijt heeft een beslissing nodig. Ik heb zelf ooit geleerd om een potje van duizend euro te sparen. Voor dingen die misgaan. Als je ergens spijt van hebt, dan moet je het jezelf gelijk cadeau geven. Ontdek je in de auto dat je lekkere koffie nog op het aanrecht staat? Ga op zoek naar de allerbeste koffie in de stad. Je kunt namelijk enorm gaan balen, maar een beslissing nemen en jezelf verwennen is toch veel leuker!

5. Aanvaard je spijt

Stel je hebt alles geprobeerd, gesprekken gevoerd en je kans is nu echt voorbij… Dan begint het aanvaarden van het spijtgevoel. Aanvaarden betekent dat je aan jezelf vraagt: kan ik mijn leven zoals het nu is met deze pijn erbij aanvaarden? Ga niet ontkennen of in de overlevingsstand, maar neem het zoals het is. Als je dat serieus aan jezelf vraagt, dan komt op een gegeven moment het besef dat pijn erbij hoort. Er zijn namelijk niet altijd oplossingen. In veel gevallen komt er na aanvaarding een subtiele ingeving; dit zou mij nog troosten of goed doen.

6. Vervul je verlangens

Verlangen is heel belangrijk in het leven. Spijt is de andere kant van verlangen, oftewel het onvervuld verlangen. Ga eens na welke verlangens je nu eigenlijk hebt. Hoe kijk je naar je huis, werk en relaties? Een mooi voorbeeld: tien jaar geleden mocht ik zelf een relatieverlanglijst maken. Eén van de mensen die op mijn lijst stond was mijn vader. Als ik bij mijn ouders thuiskwam, stond mijn moeder altijd in de deuropening. Zij deed haar verhaal en zorgde voor ons, terwijl vader altijd op de achtergrond was. Dan ging je weg en riep hij: dag lieve schat, maar dat was het. Dus belde ik mijn vader op een dag op en zei: ‘Pap, ik wil met je naar Parijs, maar zonder mama’. Hij schrok zich dood, dat moet ik eerst aan je moeder vragen, reageerde hij. Binnen een paar weken zijn we weggegaan en dat heeft mijn relatie met mijn vader enorm versterkt. Door gewoon met z’n tweetjes vier dagen naar Parijs te gaan. Hij vroeg me daar: ‘Hoe was het voor jou om mij als vader te hebben?’ Voor mij was het weekend toen al goed.

7. Voorkomen is beter dan genezen

Om spijt te voorkomen is het heel belangrijk dat je stilstaat bij wat je eigenlijk verlangt. Dat is het preventieve werk. Spijt aanvaarden kan soms maanden duren, maar vaak komt er wel het moment dat je achterhaalt waar je in de toekomst geen spijt van wil krijgen. Er kunnen namelijk zoveel verlangens vervuld worden. Als je trouw blijft aan je verlangens, kunnen mensen in positieve zin geraakt worden. Je bent vitaler en komt sneller uit je pijn.

Lees ook:
Ikigai: het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven