fbpx

Verantwoord opvoeden doe je zo: 5 x tips

verantwoord opvoeden kleuter

Misschien is je eigen kroost al volwassen, maar zie je het gebeuren bij je (klein)kinderen: de opvoeding gaat er vandaag de dag heel anders aan toe. Toch blijken die opvoedmethodes van toen zo gek nog niet. Kleuterjuf Dorien geeft vijf tips voor verantwoord opvoeden, die jij tijdens je oppasdag kunt toepassen.

Lees ook:
Voor het eerst opa en oma

Verantwoord opvoeden doe je zo: lesje van opa of oma

Kosteloos speelgoed

Het speelgoedboek van tegenwoordig telt zoveel bladzijden, dat een kind niet meer weet wat het moet kiezen. Maar wist je dat je al vanalles in huis hebt, waar het kind mee kan spelen? Tover lege keukenrollen en eierdozen om tot speelgoed. Knutsel met kurken, doppen en deksels. Of maak van een wijnmand een poppenbed of van lege flessen een flessenorgel. Dit ‘simpele’ speelgoed nodigt uit om de fantasie van het kind de vrije loop te laten. Voor je het weet zijn de rollen verdeeld en doe je mee aan een rollenspel als ‘winkeltje’, ‘doktertje’ of ‘vader en moedertje’.

Snoepjes uit de natuur

Leer het kind dat aardbeien, wortels of mandarijnen ‘snoepjes uit de natuur’ zijn. Laat ze verwonderen over de mooie vorm, geur en kleur die fruit en groenten hebben. Maak ze ook bewust waar het eten vandaan komt. Een aardappel groeit op een veld in de grond, melk komt van een zoogdier en plastic hoort niet thuis in de natuur.

Haal ze achter de iPad vandaan

Speel yathzee, mens-erger-je-niet of een potje dammen. Hoewel deze spelletjes allemaal te verkrijgen zijn in de App Store, is het toch aan te raden om soms een tastbaar spel uit de kast te trekken. In plaats van je iPad krijg je te maken met échte medespelers, waarmee interactie kan plaatsvinden. Je leert winnen en verliezen en met andermans emoties omgaan. 

verantwoord opvoeden wandelen

Zet krukjes in huis

Leer het kind om ‘zelf te doen’. Maak ze ‘het hulpje van opa of oma’. Zet opstapjes bij het aanrecht, de wastafel en in het tuinhuisje. Op deze manier wordt het kind onderdeel van het huishouden en kan-ie mee helpen koken, tandenpoetsen en klussen. Het vergt iets meer tijd, maar uiteindelijk levert het tijd een zelfstandig en leergierig kind op.

Geniet van het samenzijn

Hoe vaak zie je een vader of moeder al append achter de buggy lopen? De dagelijkse rompslomp zit er flink ingebakken. Bij opa en oma kan het kind even lekker tot rust komen, en vice versa. Er is echt even tijd voor quality time. Wat je onderneemt, hoeft echt niet altijd spectaculair te zijn. Liefde of houden van hoeft zich niet uit te betalen in uitstapjes naar de bioscoop of pretpark. Ga bloemen plukken, laat de hond uit of kijk samen opa’s sokken na op gaten: waar de ouders geen tijd voor hebben, kunnen grootouders oppakken.

Lees ook:
5 tips voor oma’s en opa’s die oppassen