fbpx

Zet een stamboom op

stamboom opzetten

Waar komen je voorouders vandaan? Welk beroep had jouw overgrootvader? Kwam je voornaam al eerder in de familie voor? Het opstellen van een familiestamboom is een leuk tijdverdrijf waar je helemaal in op kunt gaan.

Lees ook:
Familie in het buitenland: hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet uit het oog verliest?

Verborgen Verleden

In het televisieprogramma Verborgen Verleden op NPO2 gingen bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Het is best leuk om er ook zelf mee aan de slag te gaan.

Hoe dan?

Allereerst maak je de keuze welke familielijn je in kaart wil brengen. Die van moeders- of van vaderskant? Stel, je neemt jouw opa van vaders kant. Je noteert zijn naam, geboortedatum en geboorteplaats. In veel families zijn deze gegevens wel bekend. Dit wordt het startpunt voor de zoektocht. Nederlanders op zoek naar hun op zoek naar hun familiegeschiedenis

zet een stamboom op

Wie was wie?

Op de website: wiewaswie.nl vul je bij de optie ‘uitgebreid zoeken’ de gegevens van jouw opa in. Je zult zien dat hij in meerdere akten/in meerdere rollen tevoorschijn komt. Als kind, als bruidegom, als vader, als overledene. Je kunt hierop selecteren.

Steeds verder terug

Vraag je een akte op, dan zul je zien dat daar ook de namen van zijn vader en moeder, jouw overgrootouders, op vermeld staan. Deze gegevens zijn nodig om verder in het verleden te kunnen spitten en de mannelijke lijn verder uit te pluizen. Zo ga je steeds een generatie terug en noteer je de belangrijke data en namen. Wil je alles op papier zetten? Dat is mogelijk, maar er zijn op internet ook veel gratis stambomen beschikbaar, een lay-out die je alleen nog maar hoeft in te vullen.

stamboom familie

Let op!

De eerste eeuw terug in de tijd is de lastigste: voor akten van de Burgerlijke Stand geldt namelijk een tijdelijke geheimhoudingsplicht. Geboorteakten mogen pas openbaar gemaakt worden na 100 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar.

oude foto's stamboom

Oude documenten

Staat er bij een akte een icoontje vermeld (onder het tapje scan), dan betekent dit dat je de akte met één druk op de knop kunt inzien. In zwierige krulletters en in oude formele taal staat beschreven wanneer het huwelijk voltrokken is, wie de ouders waren en welk beroep de bruidegom en bruid en hun ouders hadden. In de akten staat ook de woonplaats vermeld. “Ik zag de handtekening van mijn over-, overgrootvader en kreeg de rillingen. Hij leek precies op die van mij!”

Erfgoedinstelling

Bij elke akte staat een erfgoedinstelling vermeld, waar de originele documenten liggen. Een van die instellingen is Streekarchief Voorne-Putten waar meer dan vier strekkende kilometer aan historische documenten is in te zien. Kijk eens in welk gemeentearchief jullie familiepapieren liggen en maak een afspraak om te komen neuzen. Heb je de smaak te pakken? In veel streekarchieven worden workshops genealogie of paleografie (ook wel oud schrift) gegeven.

Lees ook:
Het geheim van gezond oud worden