fbpx

Zo leuk zijn luisterboeken. Heerlijk, luisterlezen!

luisterboeken

Bij voorlezen denk je misschien meteen aan kinderen, en het verhaaltje dat je ze op de bedrand voorleest voor het slapengaan. Altijd leuk natuurlijk. Maar luisterboeken (voorleesboeken) zijn er voor mensen van alle leeftijden. En de keus in te beluisteren boeken, maar ook in kranten en tijdschriften, wordt steeds groter.

Lees ook
De leukste en slimste spellen voor tablet of smartphone

Luisterboeken: lezen met je oren

Audiolezen is het nieuwe lezen: lezen met je oren. Misschien had je daar nog nooit aan gedacht en is het even wennen. Per slot lees je niet langer zelf een boek, maar krijg je het voorgelezen. De stem van de voorlezer(es) moet je liggen, je eigen fantasie moet nog een beetje de kans krijgen. Maar wat is het heerlijk als je eenmaal in een verhaal zit en je helemaal mee kunt laten voeren. Op elke plek die je maar wilt: in bed, in je luie stoel, in de tuin, in de trein, in de file, in een wachtkamer, in de rij voor een loket… Even stoppen omdat je aan de beurt bent of geen tijd meer hebt? Geen probleem, straks verder. En terugbladeren kan ook nog!

koptelefoon luisterboeken

Audiolezen is voor iedereen

Nee, het is dus niet uitsluitend voor kinderen. Al is het wel leuk om met hen samen – ieder met eigen oordopjes, of via de speaker – naar een luisterboek te luisteren. Ook jongeren, ouderen, slechtzienden en zelfs slechthorenden (die beter horen dankzij de headset!) hebben er oren naar. Eerst even een onderscheid: er zijn luisterboeken en gesproken boeken. Een luisterboek wordt vaak voorgelezen door een acteur, doorgaans gekozen om zijn of haar prettige voorleesstem. Soms wordt zo’n boek ingekort of samengevat. Ze zijn als cd te koop, of af te spelen via een speciale app op de smartphone of tablet. De Openbare Bibliotheek heeft een ruime keuze.

Naar de bieb voor luisterboeken

Een gesproken boek is een service van passendlezen.nl – ook een dienst van de bibliotheek (zie onderaan dit artikel) – die is bedoeld voor mensen met een leeshandicap (dyslectici, blindheid, slechtziend) of voor mensen die om een andere reden geen boek kunnen lezen of vasthouden. De boeken worden niet ingekort, en voorgelezen door vrijwilligers. Verkrijgbaar als cd, te downloaden of te streamen. Je kunt ze afspelen op een Daisyspeler, of via de app Daisylezer voor iOS en Android.

Met of zonder reclame

Luisterboeken zijn inmiddels zo populair dat tal van aanbieders erin gedoken zijn. Zowel ideële als commerciële partijen. Dat betekent dat je wel even moet opletten als je bijvoorbeeld een gratis luisterboek downloadt, want er kan reclame inzitten. Daar moet je tegen kunnen, als je net lekker in een verhaal ondergedompeld bent. Maar ja, ’t is wel gratis hè. Voor koopboeken geldt dat ze reclamevrij zijn. Ongestoord wegzweven dus.

Hieronder een aantal websites met meer informatie:

•        onlinebibliotheek.nl

•       passendlezen.nl

•       dedicon.nl

•        storytel.com

•        ereaders.nl/gratis-luisterboeken

•        bol.com/nl/l/luisterboeken

•        youtube.com