fbpx

5 gratis uitjes met kleinkinderen: activiteiten om te doen

gratis uitjes kleinkinderen

Opa of oma zijn is bijzonder. Naast dat je de allerliefste bent, heb je ook een pedagogische rol in de ontwikkeling van je kleinkinderen. Ze kijken tegen je op, ze voelen zich vertrouwd en willen het liefst alleen maar leuke dingen met je doen. Inspiratie nodig? Blijtijds zet de leukste gratis uitjes met kleinkinderen voor je op een rijtje.

Lees ook:
4 levenslessen van je kleinkinderen

Gratis uitjes met kleinkinderen

gratis uitjes met kleinkinderen

1. Vliegtuigen spotten

Voor iets meer sensatie, stap je in de auto naar het dichtstbijzijnde vliegveld. De grote apparaten die zomaar de grond verlaten en vervolgens in de wolken verdwijnen, blijven verwonderlijk. Loop ook nog even door de vertrekhal om de sfeer te proeven van globetrotters met alle soorten nationaliteiten.

2. Speurtocht

Stippel een speurtocht uit. De voorbereiding: een uurtje door de wijk lopen met je telefoon in de aanslag. Maak tien foto’s van herkenbare punten die je om je heen tegenkomt: een opvallende voorgevel van een huis, een tuinkabouter of een gekleurde stoeptegel. Print de foto’s op een A4’tje voor ieder kind dat meedoet. Elke foto krijgt een nummer en een aanwijzing: “Als je rechts van je de tuinkabouter ziet, sla dan linksaf het zandpad in.” Loop gezellig met ze mee zodat je tips kan geven en ze niet kunnen verdwalen.

kleinkinderen uitjes gratis

3. Bloemen plukken of naar het bos

Ga lekker met de kleinkinderen naar het bos of naar een park in de buurt. Zoek de mooiste dennenappels of doe een wedstrijdje wie de mooiste paddenstoel vindt.

Pluktuinen zijn in het voorjaar niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor kinderen. Een pluktuin is een stuk land dat vol staat met verschillende soorten bloemen. In Nederland zit er tegenwoordig overal wel eentje. Pluk een vrolijk veldboeket die jullie later samen aan mama of papa kunnen geven. Of laat je kleinkind zien wat je vroeger het liefste deed: madeliefjes plukken in het veld en daar een ketting of kroontje van maken.
Dit zijn de leukste pluktuinen van Nederland.

kleinkinderen gratis uitjes

4. Spelen in de natuur

Duinen, bos, zandvlaktes; Nederland heeft het allemaal! Terwijl je kleinkinderen zich kosteloos vermaken, houd jij lekker loom een oogje in het zeil. Geen inspiratie voor een mooi nationaal park? Kijk dan even hier.

5. Bootjes kijken

Ga gezellig op de fiets naar het water en verwonder je samen over alle mooie boten die voorbij komen. Doe ondertussen een spelletje, zoals wie als eerste vijf grote boten geteld heeft. Sluit de middag af met iets lekkers. Dit gratis uitje met kleinkinderen blijft leuk.

Lees ook:
Kinderpraat: 17 grappige uitspraken van kleinkinderen