fbpx

Schenken aan je kinderen: maak van deze vrijstellingen gebruik

schenkingen aan je kinderen

Een schenking is een bijzondere manier om je kinderen op weg te helpen. Of dat nu is voor de aankoop van een huis, voor een studie of voor de start van een nieuw bedrijf. We noemen het ook wel: geld geven met de warme hand. Zo kun je met eigen ogen zien hoe dankbaar je kind ermee is. Toch zijn er wel wat regels aan verbonden als je wil schenken aan kinderen, maar van deze vrijstellingen kun je gebruikmaken.

Lees ook:
5 gratis uitjes met kleinkinderen: activiteiten om te doen

Vrijstelling voor schenkingen 

Iedere ouder heeft het recht om hun kind €5.515 per jaar te schenken. Dat mag elk jaar opnieuw. Let er wel op dat ouders als één schenker worden gezien. Dit is van belang bij een scheiding. Daarnaast mag je je kind één keer in zijn of haar leven meer geld belastingvrij schenken. Dit bedrag hangt af van hetgeen dat je kind met het geld gaat doen. Dit geldt ook voor een pleeg- of stiefkind.

Verhoogde schenkingsvrijstellingen 

Onder de verhoogde schenkingsvrijstellingen van 2020 valt een schenking van €26.457 die je kind vrij mag besteden. De voorwaarden: wil je je zoon of dochter zelf laten beslissen wat hij of zij met de schenking doet? Dan mag je eenmalig maximaal €26.457 schenken. Zorg er wel voor dat jouw kind op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud is. Of hun partner. Schenken op de dag van de 40e verjaardag van je kind of partner mag ook.

schenkingen aan je kinderen2

Schenking voor het huis van je kind

Voor het huis van je kind mag je maar liefst een bedrag van €103.643 schenken. Als je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is of op de dag van de 40e verjaardag. Let er wel op dat je kind nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van een ‘verhoogde vrijstelling’. Je mag een schenking verdelen over twee of drie jaar. En in het eerste jaar mag je kind een bedrag van €26.457 aan iets anders besteden dan de eigen woning.

Schenking voor de studie van je kind

Voor de studie van je kind mag je een bedrag van €55.114 schenken. Het is wel belangrijk dat de studie minstens €20.000 per jaar is, exclusief levensonderhoud. Stel de studiekosten zijn minder hoog dan €55.114, dan mag je kind bijna de helft vrij besteden: €26.457. Bijvoorbeeld om op reis te gaan of een eerdere studieschuld aflossen. 

Lees ook:
Dingen die tof zijn van ouder worden: De kinderen gaan de deur uit