fbpx

4 veranderingen die komen door de overgang

overgang

Ineens heb je het heet of juist koud, dan ben je weer kribbig en ben je nou ook al iets dikker geworden? Allemaal door de overgang? We nemen vier veranderingen onder de loep.

Lees ook:
Man in de overgang: dit wil je weten over de penopauze

4 veranderingen die komen door de overgang

1. Je wordt gek (ook van jezelf)

Er verandert hormonaal nogal wat, en dat kun je merken. Of er last van hebben. Je bent gewend aan hoe je lichaam en geest functioneren en fluctueren, maar nu? Je herkent jezelf soms niet, wat is er aan hand? Een sombere bui, opvliegend om niks, vergeetachtig; met welke versie van jezelf word je nu weer bezweet wakker (als je überhaupt hebt geslapen)?

Jij wel, zij niet – overgang

Bij de een houdt de menopauze huis als een innerlijke storm, de ander constateert nauwelijks een briesje. Hoe dan ook: het is allemaal tijdelijk. Op een dag ben je weer gewoon, zo normaal als je was, maar dan aan de andere kant van het overgangscircus.

2. Je wordt dikker tijdens de overgang

Dat kan. Zonder dat je daar zelf iets voor doet. Je lichaam maakt tijdens de overgang minder oestrogeen aan en verhoudingsgewijs meer progesteron, wat de vetopslag verandert. Op een andere plek bovendien dan je misschien gewend was: je buik, in plaats van billen of bovenbenen. Moeilijk om weg te krijgen.

In de gaten houden

Heb jij die pech? Blijf bewegen. Eet en drink gezond (wel iets minder, je stofwisseling wordt trager). Gebruik de menopauze in elk geval niet als excuus om te ‘mogen’ uitdijen. Ok, een beetje.

3. Je wordt onzichtbaar

Waar is de bouwvakker gebleven die je nafluit? En je eigen libido? Betekent minder jong per definitie minder aantrekkelijk? Zo lijkt het vaak wel, gezien de afnemende aandacht. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet (nog steeds) mag wezen. Zoek uit wat je nu staat, waarin je je lekker voelt. Het gaat om je uitstraling, niet om je maten!

Tel je zegeningen

Sommige dingen liggen nu echt achter je: een rimpelloos gelaat, een soepele huid, een platte buik. Dat moet je leren accepteren. Tel je zegeningen: je hebt geluk dat je zo oud mag worden, waardoor je deze fase überhaupt kunt meemaken. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het altijd leuk of makkelijk is.

4. Je wordt wijzer

Wijsheid komt met de jaren, zeggen ze. Tussen alle overgangsverschijnselen waarop je niet zit te wachten, gaat het ook over persoonlijke ontwikkeling. Daarbij vallen woorden als ‘sereniteit’, ‘bevrijding’ en ‘transformatie’. Je hoeft niet meer voor kinderen te zorgen (althans, niet voltijd; kleinkinderen gaan ook steeds weer weg). Je bent van jezelf.

Nieuwe energie. Echt.

Wat ga je doen, met die vrijgekomen tijd? En met je nieuwe energie? Want die krijg je, zodra de hormonale schommelingen weer enigszins tot bedaren zijn gekomen? Je raakt dus niet alleen maar dingen kwijt. Je bent zo wijs geworden dat je kunt zien wat je hebt verworven: zilveren haren; gouden jaren!