fbpx

APK: waarom wel voor je auto en niet voor je geest?

Elk jaar brengen we onze auto netjes naar de algemene periodieke keuring (APK). Maar waarom zorgen we zo goed (preventief) voor onze auto en niet voor onze mind? Wouter de Jong schreef het boek Mindgym, oftewel de sportschool voor je geest. Zeker in onzekere tijden als deze is zorgen voor je mentale gezond belangrijk, vertelt hij. Wouter geeft je graag tips hoe je dit aanpakt.

Zorgen voor je mind

Lees ook:
Ontspannen? Ga een potje puzzelen!

Als we Wouter mogen geloven, is onze mind het belangrijkste gereedschap van ons lichaam. Wouter: “De kwaliteit van je leven wordt bepaald door je geest. Natuurlijk is ook een gezond lichaam belangrijk, maar met je mindset kun je pas echt een eigen koers bepalen. Je zit dan ook pas echt goed in je vel als je er naast de sportschool ook voor kiest om aan je mentale gesteldheid te werken.” Hoe je dat doet? Wouter legt het graag uit!

1. Werk aan je bewustwording

Wouter: “We doen gedurende de dag talloze handelingen op de automatische piloot. Vaak hebben we niet door dat die handelingen helemaal niet zo goed zijn voor ons brein. Bijvoorbeeld het oppakken van onze telefoon, met al zijn notificaties. Mijn tip? Creëer bewustwording in de dingen die je doet. Pak bijvoorbeeld bewuster je telefoon op en bekijk eens welke patronen hieraan vastzitten. Een kleine oefening om je aandacht te trainen: schrijf het woord ‘aandacht’ op je duim. Zo word je, elke keer dat je je telefoon erbij pakt om mindless te swipen, je bewust van je aandacht.  Pas als je je bewust bent van de dingen die je doet, kun je er aanpassingen in doen.”

2. Gebruik jouw extra tijd om je dankbaarheid te trainen

Wouter: “Veel mensen werken momenteel thuis, en niet voor iedereen is dat even prettig. Sommige mensen missen de dynamiek van hun collega’s, anderen kunnen werk en privé moeilijk scheiden. De vraag is hoe je binnen je binnen deze thuiswerksituatie er het beste uithaalt: als voorbeeld wie slim thuiswerkt houdt als het goed is meer tijd over door minder te reizen. Tijd je bijvoorbeeld kunt benutten voor reflectie, sporten of een (schrijf)meditatie. Tip: Teken je handen over op papier. Schrijf in iedere vinger iets kleins of groots waarvoor je dankbaar bent. Deze vingeroefening kun je je ook goed in gedachten doen meerdere momenten van de dag: bijvoorbeeld mijmerend bij je koffiezetapparaat of wachtend in de rij. Dankbaarheid trainen is niet moeilijk, de uitdaging zit hem erin jezelf te kunnen herinneren dankbaar te zijn. En daar heb je mentale fitheid voor nodig.”

3. Motiveer jezelf met de juiste woorden

Wouter: “De kracht van slechts een enkel woord blijkt uit een opzienbarend onderzoek, waarbij twee groepen mensen aan de slag gingen met afvallen. De ene groep zei constant tegen zichzelf: ‘Ik mag niet snoepen’. De andere groep had het over ‘Ik ga niet snoepen’. Van de eerste groep hield slechts twintig procent het afvallen vol, terwijl van de laatste groep dat percentage veel groter was. Het verschil zat hem in dat ene woordje, ‘mag’. Het woord klinkt als een soort bestraffend vingertje dat constant naar je wijst, wat natuurlijk niet motiverend is. Gebruik daarom de juiste woorden om jezelf te motiveren. Wees een coach voor jezelf in plaats van een bestraffende beul.”

4. Leer oké te zijn met je gevoelens

Wouter: “Niemand kan elke dag de hele dag happy zijn. Ook ik ken momenten dat ik me niet blij voel. Maar dat laat ik inmiddels toe. Krampachtig streven naar continu gelukkig zijn is een effectief recept om diep ongelukkig te worden. Mijn tip: doe ze nu en dan eens een compassiemeditatie, waarbij je jezelf traint tevreden te zijn met jezelf, ongeacht alle gedachten en emoties die in je omgaan. Wanneer je dit vaker doet, wordt het steeds gemakkelijker. Immers je gevoelens komen en gaan, maar je versterkte vriendelijke intentie naar jezelf blijft.”

Meer tips van Wouter? Koop dan zijn boek Mindgym, waarin hij je leert in 12 weken mentaal fit te worden!

Lees ook:
Zo ga je die jaarlijks winterdip te lijf