fbpx

8 tips om je huid stralend en gezond te houden

huid 1

Je huid is een kostbaar orgaan dat je, in tegenstelling tot wat de cosmeticareclames ons doen geloven, heel goed zelf gezond kunt houden. Dat doe je met deze 7 tips.

Zo houd je je huid gezond

Lees ook:
6 groenten die goed zijn voor je huid

1. Slapen

Een goede nachtrust is op heel veel gebieden belangrijk voor ons, en zeker voor ons lichaam. De huid herstelt en vernieuwt zich tijdens het slapen door afvalstoffen af te breken en cellen te repareren.

2. Voeding

Een voedingspatroon dat gezond, vers en gevarieerd is heeft een groot effect op de huid. Het beste zijn onbewerkte voedingsmiddelen. Die voorzien je huid van belangrijke vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren. Laatstgenoemde zijn met name belangrijk voor celvernieuwing, stevigheid en elasticiteit van de huid. En let op met suiker: dat breekt je collageen af, waardoor je rimpels en een doffe teint krijgt.

huid 2

3. Drinken

Door twee tot drie water per dag te drinken, hydrateer je de huid van binnenuit en voert je lichaam makkelijker afvalstoffen af. Van sommige andere dranken kun je juist beter niet teveel nemen. Het drinken van teveel koffie en alcohol verwijdt de aderen en veroorzaakt grove poriën.

4. Raak je gezicht niet teveel aan

Het klinkt makkelijker dan het is; probeer mar eens op te letten hoe vaak je je gezicht eigenlijk aanraakt op een dag. Probeer dit niet teveel te doen, want op je handen zitten bacteriën die voor onzuiverheden op je huid zorgen.

5. Smeren

Eigenlijk is het insmeren van je huid vaak niet goed voor je. Wil je graag een crème gebruiken, koop er dan een die afgestemd is op jouw leeftijd en huidtype en neutraal en parfumvrij is. Geurstoffen maken de huid gevoeliger en kunnen zorgen voor irritatie. Ga je de zon in, smeer je huid dan juist in met zonnebrandcrème die de schadelijke invloed van uv-straling tegengaat.

6. Bewegen

Door te sporten neemt de doorbloeding van de huid toe, blijft je huid strak en verdwijnt overtollig vet. Win-win-win dus! Lekker wandelen of fietsen is ook prima; juist de buitenlucht doet je huid goed.

7. Niet roken

Een inkoppertje, maar toch. Door te roken veroudert je huid sneller. Dat geldt ook voor meerokers.

8. Lekker in je vel

Je huid weerspiegelt je gezondheid, ook mentaal. Wie lekker in z’n vel zit, veel lacht, tevreden is en ontspannen in het leven staat, straalt meer dan iemand die veel stress heeft of vaak boos, ontevreden of verdrietig is.

Lees ook:
6 groenten die goed zijn voor je huid