fbpx

Opeens een voedselallergie ontwikkelen, kan dat?

allergie jeuk

Je hele leven lang at je chocolade, avocado of aardbeien… En opeens moet je niezen, krijg je bultjes of een zware adem na het nuttigen van deze verrukkelijkheden. Help, heb ik een voedselallergie?

Lees ook:
Glutenvrij? Die hype gaat weer voorbij

Opeens een voedselallergie ontwikkelen, kan dat?

allergie niezen

Allergische feitjes

Een miljoen mensen in Nederland heeft een voedselallergie. Iets meer dan de helft hiervan is al zijn hele leven lang overgevoelig voor bepaald voedsel. Bij het andere deel (iets minder dan de helft) is één van hun allergieën pas na de puberteit verschenen. Een kwart van hen heeft in hun jeugd zelfs helemaal nooit een voedselallergie gehad. Tot welke groep behoor jij?

De ’trend’ van voedselallergieën

Tegenwoordig lijkt het wel of steeds meer mensen allergisch zijn. Het is haast hip als je glutenintolerantie hebt en trends als E-nummervrij eten komen steeds vaker voorbij. Het is onderzocht dat voedselallergieën ook daadwerkelijk steeds vaker voorkomen. De laatste tien jaar zijn ze met wel twintig procent toegenomen. Het aantal kinderen met een voedselallergie is zelfs verdubbeld. Door deze snelle toename denken wetenschappers dat dit niet (alleen) een genetische oorzaak heeft en het wel te maken móet hebben met onze leefomgeving.

Omgevingsfactoren

Het mysterie van het op latere leeftijd ontwikkelen van voedselallergieën zou te maken kunnen hebben met omgevingsfactoren die ons microbioom, alle bacteriën die in ons lichaam leven, aantasten. De twee belangrijkste factoren? Overmatig gebruik van medicijnen als antibiotica en de afname van voedingsvezels in ons eten. Zelfs als je geen antibiotica gebruikt, krijg je ze alsnog binnen. Deze bacteriebestrijders zitten namelijk (in kleine hoeveelheden) verwerkt in kraanwater en bewerkt voedsel. 

Cheatdag

Je kent ze wel, van die dagen dat we onszelf van die snelle gerechten voorschotelen waar amper vezels in zitten: kant-en-klaar maaltijden, frituur, koeken, chips, ijs, en ga zo maar door. Door het veel eten van dit soort voeding, veranderen we de bacteriepopulaties in onze lichamen. Sommige bacteriën kunnen niet leven zonder vezels. Wanneer deze bacteriën verhongeren, wordt de groei van anderen namelijk juist gestimuleerd of juist geremd: waardoor een allergie ontstaat.

Omgaan met je allergie

Het beste advies is vaak om het voedsel waar je allergisch voor bent te mijden. Sommigen proberen orale immunotherapie, waarbij je aan kleine hoeveelheden van een bepaald soort voedsel wordt blootgesteld, net zo lang tot je er niet meer allergisch op reageert. Ook bestaan er pillen en voedingssupplementen die je microbioom weer op orde brengen. Hoe ga jij om met jouw allergie of hoe houdt jij jouw intolerantie binnen de perken?

Lees ook:
Feit of fabel? Van lightproducten val je af