fbpx

Ben jij fit? Gebruik deze checklist!

Ben jij fit

Fit en vitaal ouder worden: dat willen we allemaal. Met onze handige checklist weet je snel hoe het met jouw fitheid is gesteld. En waaraan je – vrij eenvoudig! – kunt werken om een fitter mens te worden.

Fit? Stel jezelf deze vragen:

eet gezond en blijf fit

1. Eet je gezond en gevarieerd?

Jouw motor draait iedere dag op voedsel. Onderzoek blijft aantonen: hoe gezonder dat voedsel is, hoe meer energie je ervan krijgt. Ook fitte mensen springen zo nu en dan uit de band door eens ongezond te eten of iets te veel te drinken. Je hoeft ook niet aan een dieet te beginnen, de Schijf van Vijf is een goede leidraad.2. Slaap je goed?

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschilt per persoon. Algemeen bekend is dat naarmate je wat ouder wordt de kwaliteit van de nachtrust wat achteruit gaat. Probeer een vast ritme in te bouwen waardoor jij aan het gewenste aantal uren slaap kunt komen. Door een uur voor het slapengaan geen inspannende activiteiten meer te doen en beeldschermen te vermijden slaap je bovendien beter in.

3. Beweeg je voldoende?

Juist als je wat ouder wordt is dagelijks bewegen heel belangrijk. Beweging houdt je spierweefsel in tact, geeft je een dosis gelukshormoon (endorfine), het bevordert de stofwisseling en gaat botontkalking tegen. Houd je niet zo van sporten? Ga dan dagelijks een half uur wandelen, fietsen of lekker tuinieren. Dagelijkse middelmatige inspanning is voldoende.

Fit door puzzelen

4. 

Houd je jouw geest ook bezig?

Vitaal en fit zijn zitten ‘m niet alleen in lichamelijke fitheid. Doe jij al iets om jouw geestelijke conditie op peil te houden? Denk aan het leren van een nieuwe taal, puzzelen, spelletjes spelen of verdieping in onderwerpen die je zelf interessant vindt en waarmee je jouw brein prikkelt.

5. Denk je positief?

Positief denken maakt het leven wat lichter en verbetert de omgang met tegenslagen. Je hebt al een schat aan levenservaring opgedaan en daardoor weet je waarschijnlijk dat de zon altijd weer een keer gaat schijnen. Stress en negativiteit zijn niet goed voor je gezondheid dus probeer het leven met humor en een beetje zelfspot tegemoet te treden.

6. Gun jij jezelf rust?

Lukt het jou om standje turbo regelmatig even uit te zetten en te ontspannen? Of, nog beter, om met rust, reinheid en regelmaat te leven waardoor standje turbo niet aan de orde is? Fitte mensen verstaan de kunst van ontspannen. Daarvoor hoef je niet meteen op de bank te gaan liggen en een dutje te doen. Ontspannen kan op tal van manieren, bijvoorbeeld door een lekker boek te lezen of te mediteren.

Alle punten afgevinkt? Dan ben jij waarschijnlijk een fit mens! Mocht dat nog niet zo zijn dan is er gelukkig geen man over boord. Iedere dag biedt weer een nieuwe kans om te werken aan een gezond lichaam en geest.