fbpx

De banaan als superfood: dit is wat het met je lichaam doet

De afgelopen jaren is er een trend ontstaan als het gaat om zogenaamde superfoods: voedingswaren die ontzettend gezond zijn voor je lichaam. Denk aan chiazaad, de avocado en gojibessen. De banaan wordt maar zelden genoemd en geroemd om zijn eigenschappen, terwijl dit alombekende stuk fruit met recht in de categorie ‘heel erg gezond’ valt. Dit is wat een banaan met- en voor je lichaam doet. 

Lees ook:
7 x waarom spinazie zo goed voor je is

Dit is wat superfood banaan met je doet

Boordevol energie

Een banaan is niet voor niets favoriet onder sporters: hij geeft je lichaam veel energie! Dat komt omdat een rijpe banaan flink wat suikers bevat. Natuurlijke suikers welteverstaan. Dat wil zeggen dat deze suikers langzaam door het lichaam worden opgenomen waardoor je geen last krijgt van schommelingen in je bloedsuiker. Naast de suikers in een banaan zit er ook veel ijzer in, wat goed werkt tegen vermoeidheid.

Een natuurlijk beetje geluk

Bananen bevatten de stof tryptofaan, een aminozuur dat door je lichaam omgezet wordt in serotonine. Daarnaast bevat het vitamine B9, die het serotoninegehalte ook verhoogd. Serotonine is sterk van invloed op de stemming: een tekort aan deze stof kan depressie in de hand werken. 

Helend bij een griepje

Misschien hangt het wel met elkaar samen: de tropische komaf van de banaan en zijn effect op onze lichaamstemperatuur. Op hete dagen of in geval van koorts is het namelijk goed om banaan te eten omdat het de lichaamstemperatuur verlaagt. Daarnaast bevat de vrucht ook nog eens een flinke dosis vitamine C, die jouw gezondheid weer een oppepper geeft bij de griep.

Goed voor je maag-darmstelsel

Bananen werken goed tegen misselijkheid en gaan maagzuur tegen, ze werken verzachtend voor je maag-darmstelsel. Dat bananen voor verstopping zorgen is overigens een fabel. Als je er niet drie per dag naar binnenwerkt maar het gewoon bij zo nu en dan een stuk houdt zijn ze juist goed voor de stoelgang omdat ze vol vezels zitten. Wie darmproblemen heeft doet ook goed aan dagelijks een banaan, omdat het fruit helpt bij het opnemen van minerale zouten en een natuurlijke probiotica bevat. 

Een bron van kalium

Kalium is een onmisbare voedingsstof die volop aanwezig is in een banaan. De stof houdt je botten sterk, maar beschermt ook tegen hart- en vaatziekten en werkt bloeddruk verlagend. Ook versnelt kalium het herstel van de energiebalans.

Tot de schil aan toe

Er zijn landen waar ze een banaan met schil en al opeten en voorlopers op het gebied van superfoods roemen het inmiddels ook. De schil van een banaan zou namelijk ook vol gezonde stoffen als kalium, magnesium en de vitaminen B12 en B6 zitten. Mocht je dus zin of behoefte hebben aan een extra dosis daarvan: ga voor de schil! Erg lekker schijnt het overigens niet te zijn maar wie een beetje creatief is met de blender komt vast een heel eind!

Lees ook:
7 x waarom spinazie zo goed voor je is