fbpx

Dit zegt je tong over je gezondheid

tong hond

Je tong, dat is toch het orgaan dat jou je smaakbeleving geeft en dat je helpt met het verdelen van voeding voor het verteringsproces? Dat klopt! Maar het orgaan is nog veel meer dan dat. Een perfecte graadmeter waaraan jouw gezondheid is af te lezen bijvoorbeeld.

Lees ook:
Heel Holland kakt: dit zegt jouw ontlasting over je gezondheid

Je tong, je gezondheid

Misschien is het je al weleens opgevallen dat jouw tong er niet altijd hetzelfde uitziet. De ene keer is hij egaal roze, een andere keer heeft hij een rood puntje of een wit/gelige aanslag. Hoe een tong eruitziet vertelt heel veel over de gezondheid van jouw lichaam op dat moment. Iets waarover acupuncturist Pien Gijsbers alles kan vertellen.

Tongdiagnose

“In de traditionele Chinese geneeskunde wordt tongdiagnose al eeuwenlang ingezet om de interne gezondheid van het lichaam te onderzoeken. Tijdens mijn werk als anesthesie-assistente zag ik veel patiënten die vaak eenzelfde tongbeeld lieten zien bij bepaalde ziektes. Mijn interesse was gewekt. Hoe kon er zo’n sterk verband zijn tussen een tong en een ziektebeeld?” Ze volgde een vierjarige opleiding Chinese geneeskunde en runt inmiddels al jarenlang een drukbezochte acupunctuurpraktijk. Ieder consult in haar praktijk start met een tong- en polsdiagnose.

Het verband

“Het verband tussen al diezelfde tongen die ik zag bij mensen met een zelfde ziektebeeld was al snel gelegd. Een tong heeft van origine de functie van het verdelen van voeding. Hij bevat smaakpapillen en kan voeding in zoet, bitter, zout en umami (hartig) onderscheiden. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt onze zoute en zoete smaak. Daarnáást bevat onze tong zones die onze inwendige organen afspiegelen. Ieder gebied reflecteert de gezondheid van een orgaan.” Onderstaande afbeelding laat zien welke organen ‘gelezen’ kunnen worden via de tong.

Tong diagnose

De tong versus klachten

“Een tongbeeld laat zien of er een disbalans is in bepaalde organen. Volgens de Chinese geneeskunde werken onze organen samen. Zo kunnen rode vlekken bij de lever en nieren op de tong hitte op deze organen aantonen, dat wijst op uitputting van de bijnieren. Bij deze vlekken kan bijvoorbeeld nog beslag zichtbaar zijn, dat in dat geval duidt op een ontsteking als gevolg. Een ander voorbeeld is een tong met kartelige randen, wat staat voor stagnatie in de darmen. Gecombineerd met geel beslag concludeer ik dat er sprake is van dunne ontlasting als gevolg van de stagnatie. Een rode tip staat voor emotionele stress, die waarschijnlijk de darmstagnatie heeft veroorzaakt.”

Check je tong

Hoe is het met jouw organen gesteld? Onderstaande punten kunnen je een indicatie geven. Herken je er iets van?

Rood: er is hitte in het orgaan, wat duidt op een ontsteking of stress

Bleek: een gebrek aan energie of bloedarmoede, bijvoorbeeld bij heftige menstruatie

Kartels aan de randen: stagnatie van de energie in het orgaan. Een gezwollen tong met kartels betekent energiegebrek

Wit beslag: verkoudheid of slechte vertering

Geel beslag: ontstekingen of slechte huid

Paars: stagnatie, veelal in baarmoeder of darmen

Rode puntjes of rode tip: rode puntjes staan voor spanningen, een rode tip (punt van de tong staat voor emotionele stress

Zijkanten die rood zijn: signaal van langdurige stress en uitputting

Helemaal geen beslag: duidt op een langdurige periode van hard werken onder stress.


Genezing

“Acupunctuur is één van de manieren om de energie weer in een gezonde balans te krijgen, evenals een aanvulling van kruiden. Verder zijn het vooral een aanpassing van leefstijl, bewustwording en een dieet waardoor de organen behandeld kunnen worden. De tong verandert dan weer naar mooi schoon en roze.”

Lees ook:
CBD-olie: cannabis voor je gezondheid