fbpx

Geen wattenstaafje wel schone oren: zo ga je te werk

wattenstaafje

Maak jij jouw oren schoon met een wattenstaafje? Dan ben je zeker niet de niet de enige. Wattenstaafjes blijken het meest populair: ze zijn goedkoop, multifunctioneel en in elke supermarkt of drogist verkrijgbaar. Toch is een wattenstaafje ongezond voor je oren. De reden: het drukt het oorsmeer meestal alleen maar verder de gehoorgang in. Wil jij schone oren zonder het gebruik van een wattenstaafje? Wij hebben een aantal alternatieve manieren voor je.

Lees ook:
Pilletje hier, supplementje daar: is dat wel gezond?

Wat is oorsmeer?

Hoewel velen van ons waarschijnlijk een onsmakelijke gedachte hebben bij oorsmeer, is het wel redelijk nuttig. Het beschermt je oor tegen viezigheid en bacteriën. Oorsmeer wordt aangemaakt in het buitenste gedeelte van de gehoorgang. Dat werkt als een zelfreinigend mechanisme. Dit houdt in dat je oren zichzelf schoonmaken. De kleine haartjes in de gehoorgang duwen het oorsmeer als het ware naar buiten toe. Een gezonde gehoorgang kan dus prima voor zichzelf zorgen. Toch is het prettig om de natuur af en toe een handje te helpen, maar in dit geval zonder wattenstaafje. Knoop onderstaande methodes goed in je oren!

Natuurlijke oliën

Je kunt je oren schoonmaken met behulp van natuurlijke oliën. Tover wat sla-, olijf- of babyolie tevoorschijn. Verwarm de olie in een pan tot deze lauwwarm is. Druppel vervolgens de olie voorzichtig in je oor en laat het even intrekken. Probeer ondertussen je oor met je vrije hand op en neer te bewegen, zodat de olie zich over de hele gehoorgang verdeelt. De olie maakt het oorsmeer zachter, waardoor het loslaat en uiteindelijk vanzelf de gehoorgang uitkomt.

wattenstaafje

Reinigen met water

Heb je geen olie in huis? Dan hoef je niet speciaal een bezoekje te brengen aan de supermarkt. Je maakt je oren ook schoon met alleen water. Het reinigen met water in combinatie met de normale lichaamshygiëne is meestal voldoende.

Neem bijvoorbeeld een ‘oorbad’ waarbij je voor een langere tijd je oren onder water houdt of spoel tijdens het douchen ook de gehoorgang. Let er goed op dat er geen zeepresten in je oren achterblijven: dit kan uiteindelijk de gehoorgang aantasten of irritatie veroorzaken. Wil je toch het zichtbare oorsmeer verwijderen? Wind een tissue om je vinger en maak voorzichtig je oor schoon. Je helpt naast de natuur ook het milieu een handje mee!

Lees ook:
CBD-olie: cannabis voor je gezondheid