fbpx

Hittegolf op komst: zo overleef je warme dagen

hittegolf overleven

Help! Een hittegolf. Of kunnen we volgens jou de zin beter beginnen met ‘Hoera’? Een hittegolf is een periode van minstens vijf dagen op rij waarbij het warmer is dan 25 graden en op drie dagen de temperatuur zelfs tot minimaal 30 graden stijgt. Maar let op, zorg voor genoeg verkoeling en bescherming. Met deze tips kom je de hittegolf door.

Lees ook:
Fruitwater: 8 verfrissende recepten

Zo overleef je een hittegolf

hittegolf drankjes

Zoek verkoeling

Een Hollander bij warm weer is als een kind met een lolly. Zodra de temperaturen stijgen, gaan we massaal de zon in. Het is echter belangrijk om ook de schaduw op te zoeken en genoeg verkoeling te geven aan je lichaam. Ben je verhit? Houd je polsen onder de kraan of maak je gezicht vochtig met een washandje. Een lekker voetenbadje kan ook wonderen doen. Binnenshuis kun je een airconditioning of ventilator aanschaffen.

Drink voldoende

Het klinkt logisch, maar toch vergeten veel mensen voldoende te drinken met een hittegolf. Water is met deze temperaturen de beste dorstlesser en aanbevolen wordt om minstens 2 liter per dag te drinken. Zet een grote karaf in de koelkast en vul deze met een paar schijfjes citroen, een vers takje munt en wat ijsblokjes. Het is lekker fris en je kunt eindeloos variëren met verschillende smaken.

Bescherm jezelf

Met oog op de Huidkankerweek, waarin extra aandacht wordt gevraagd voor de noodzaak voor het beschermen van je huid, is het uiterst belangrijk om bij een hittegolf – wanneer je naar buiten gaat – je lichaam systematisch in te smeren met zonnebrandcrème. Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Verder is het verstandig om grote lichamelijke inspanning te beperken wanneer de zon op zijn sterkst is. En als laatste: let altijd extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben!

Lees ook:
Hitteplan: zo houd je je hoofd koel – tips en tricks