fbpx

Koortslip? Zo kom je er snel vanaf

koortslip

Als je dit artikel leest, dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe het is om een koortslip te hebben. Zodra je het wondje voelt opkomen, weet je dat je er de komende weken aan vast zit en je de deur liever niet meer uit gaat. Blijtijds verzamelde tips om er zo snel mogelijk van af te komen.

Lees ook:
De ‘r’ zit weer in de maand: zo houd je je weerstand op peil

Zo kom je snel van je koortslip af

koortslip lip

Slik lysine

In tijden van een koortslip mag een potje Lysine niet ontbreken in je keukenkast. Lysine is een belangrijke aminozuur en je lichaam heeft het hard nodig maar kan het niet zelf aanmaken. De belangrijkste functie van lysine is dat het helpt tegen virale infecties. Door middel van voeding en supplementen kun je zorgen dat je lysine binnenkrijgt, meestal in de vorm van pillen. Met een uitbraak helpt het goed als je een stevig kuurtje neemt: minimaal vijf à zes pillen per dag.

Plak een hydrocolloïdpleister

Zodra je het randje van je lip voelt kloppen, weet je dat er een koortslip aan zit te komen. Heb je er vaker last van? Zorg dan dat je altijd een pakje van dit soort transparante pleisters binnen handbereik hebt. Hoe het werkt: je plakt de pleister op het kloppende plekje zodat het blaasje niet doorbreekt. Zonder pleister heb je namelijk de kans dat het plekje iemand anders óf zelfs je eigen mond besmet en er meerdere koortslipblaasjes naast elkaar ontstaan… En dan ben je een eindje verder van huis. Afplakken maar dus! 

Korstje?

Hoera! Je bent al bij het laatste deel van de genezing, mits je niet gaat krabben. Als het korstje er af is, begint het proces weer van vooraf aan en heb je de kans dat er nieuwe blaasjes ontstaan. Toch gekrabt? Laat de wond zo snel mogelijk indrogen door bijvoorbeeld een warmtelamp. Houd je korstjes altijd vettig met vaseline of een andere neutrale crème. En wat natuurlijk altijd preventief werkt: veel vitamientjes, gezond eten en voldoende slapen a day, keep the koortslip away.

Lees ook:
5 signalen dat je teveel suikers binnenkrijgt