fbpx

Last van een schimmelnagel? Zo kom je er van af

Maak je je al zorgen over het open schoenen-seizoen omdat je last hebt van een schimmelnagel? Ieksss. Zoals de naam al doet vermoeden is je nagel geïnfecteerd met schimmel. Zorg dat je er niet te lang mee rondloopt. Vijf tips!

Lees ook:
6 dingen die je nog niet wist over je nagels

Zo kom je van een schimmelnagel af

Schimmelnagels zijn besmettelijk. Als je ermee gemoeid bent, ben je niet alleen besmettelijk voor anderen in je omgeving maar kun je ook je andere tenen infecteren. De kenmerken van een schimmelnagel zijn dik, geelbruin, hobbelig en brokkelig. Toch zijn er ook andere nagelaandoeningen die dezelfde kenmerken kunnen hebben, zoals bij die van psoriasis, eczeem en lichen ruber planus. Of het is een trauma nagel; een verkleurde nagel door het langere tijd dragen van te kleine schoenen of door het stoten van de teen. 

1. Onderzoek je nagel

Om zeker te weten of je een schimmelnagel heeft, kun je bij de huisarts een kweek laten nemen. De huisarts zal dan een klein stukje nagel afknippen en opsturen naar het laboratorium. De uitslag van de nagelkweek duurt enkele weken en de kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering.

2. Loop met slippers in openbare ruimtes

Een schimmelnagel ontstaat doordat schimmels of gisten via de vrije nagelranden je nagelplaat binnendringen. Een schimmelinfectie kun je oplopen in douches, kleedkamers, zwembaden en sauna’s. Overal waar vocht is: de favoriete plek van schimmels. In het kader van voorkomen is beter dan genezen: zorg ten alle tijden dat je in openbare ruimtes niet met blote voeten maar met slippers loopt.

3. Voorkom infecties met antischimmel poeder

Ben je gevoelig voor schimmelnagels of is één van je nagels beschimmeld en wil je verdere besmetting voorkomen? Begin dan te smeren met miconazolnitraat crème. Of strooi éénmaal per dag miconazolnitraat in poedervorm in je sokken en schoenen om infecties te voorkomen. 

4. Overweeg een laserbehandeling

Je kunt je schimmelnagel ook laten behandelen met een schimmelnagellaser. Bij deze behandeling worden de nagels met de laser kortdurend verwarmd. De schimmels onder de nagels worden door de verhitting vernietigd zonder dat de nagel, het nagelbed en de omliggende huid wordt beschadigd. Het is belangrijk om gevoel in je tenen te hebben, want het eindpunt van de behandeling wordt door jouw eigen warmtesensatie bepaald.

5. Let op je dagelijkse hygiëne

Misschien lijken deze tips op het eerste oog vanzelfsprekend, maar ga eens na of je ze écht nastreeft? Trek dagelijks schone sokken aan. Was sokken binnenstebuiten op minimaal 60 graden, net als je dekbed en badkamermat. Als je sneakers of andere schoenen er tegen kunnen, stop ze dan eens in de wasmachine. Wissel regelmatig van schoenen, zodat ze goed kunnen drogen aan de binnenkant. Is het warm en zomers weer? Draag dan bij voorkeur open schoenen voor minder zwetende voeten. En als laatste: houd de vloer van je bad of douche schoon. Check, check, dubbelcheck?