fbpx

Dit doet een maand zonder alcohol met je

geen alcohol

Het lijkt steeds populairder te worden: een periode van een maand of 40 dagen geen alcohol drinken. Toen Martijn Planken deze rage steeds vaker voorbij zag komen is hij de onderzoekswereld ingedoken. Met als belangrijkste vraagstuk: wat is het effect bij deelnemers als zij een bepaalde periode geen alcohol drinken? 

Lees ook:
Even geen alcohol? Zo ga je om met de reacties 

Wat in 2015 klein begon met zo’n 4.500 deelnemers die 40 dagen geen druppel alcohol dronken, is inmiddels uitgegroeid naar ruim 50.000 deelnemers die in 2020 deelnamen aan het onderzoek. Dit is wat een maand zonder alcohol met je doet.

Bewust van alcoholgebruik

“Door een tijdje alcohol te laten staan, merk je vaak pas onbewust welke rol alcohol in je leven speelt. Wij zien dat mensen een half jaar na een alcoholpauze 30% minder alcohol drinken. Ze kiezen bewuster wanneer en hoeveel ze willen drinken, in plaats van dat ze handelen uit een gewoonte.”

Geen alcohol en beter slapen

“Wij merken dat eenderde van de mensen die een pauzeperiode inlast structureel minder alcohol nuttigt. Daarnaast is een belangrijk voordeel dat meer dan de helft van de deelnemers beter slaapt wanneer ze tijdelijk alcohol laten staan.”

Lichamelijk en mentaal fitter

“Zowel lichamelijk als mentaal heb je profijt als je alcohol niet meer drinkt. Meer dan 60% voelt zich fitter en er zijn zelfs een aantal deelnemers die persoonlijke records met hardlopen behaalden.”

geen alcohol

‘Nee’ durven te zeggen

“Je herkent vast wel de situatie waarin je even niet drinkt en de vragen je om de oren vliegen. Het is lastig om standvastig te blijven en een ‘rondje’ te weigeren. Voor je omgeving is het ook even wennen. Toch zien we dat mensen na een pauzeperiode makkelijker ‘nee’ durven te zeggen als ze alcohol wordt aangeboden. Daarvoor hoeven ze die avond niet eens de BOB te zijn.”

Afvallen en geld besparen

“Voor veel mensen is het kwijtraken van gewicht een belangrijke reden om het alcoholgebruik te minderen. Daarnaast zien we dat meer dan de helft van de deelnemers flink wat geld bespaart en daar weer andere leuke dingen van gaan doen.”

Lees ook:
Goed verhaal bij een lekker glaasje – leuke weetjes over alcohol