fbpx

Q&A: Welke vitaminepillen zijn goed om dagelijks te nemen?

vitaminepillen

Mevr. De Laat uit Uden vraagt: Welke vitaminepillen zijn goed om dagelijks te nemen? Huisarts Tamara de Weijer geeft antwoord.

Lees ook:
Pilletje hier, supplementje daar: is dat wel gezond?

Welke vitaminepillen zijn goed om dagelijks te nemen?

“In de basis geldt dat als u gevarieerd eet – dagelijks 250 gram groente, twee stuks fruit en zo min mogelijk bewerkt voedsel – u genoeg binnenkrijgt. Extra vitaminepillen slikken is dan niet nodig. Een uitzondering is vitamine D. De mens is gemaakt om een groot deel van de dag buiten te zijn, maar zit vooral veel binnen. Vrouwen boven de vijftig, mannen boven de zeventig, jonge kinderen tot vier jaar en mensen met een donkere huidskleur raad ik aan vitamine D bij te slikken. De huisarts kan het vitamine D-gehalte meten. Mensen die geen of weinig dierlijke producten eten, raad ik aan vitamine B12 bij te slikken. Veel mensen denken bij vitaminepillen baat het niet, dan schaadt het niet, maar dat is niet zo. Te veel vitamine B6 kan bijvoorbeeld zenuwschade veroorzaken, en te veel vitamine C diarree, misselijkheid en nierstenen. Ook kunnen vitaminepillen nooit gezonde voeding vervangen. Het is zo veel beter om gezond en gevarieerd te eten.”

Tamara de Weijer, huisarts

Kijk voor meer informatie op www.doktertamara.nl

vitamine dagelijks

Heeft u ook een vraag op het gebied van psyche, gezondheid, geld, computers of huis en tuin? Mail naar redactie@blijtijds.nl

Tekst: Lieneke van der Fluit