Flos jij nog braaf na iedere poetsbeurt je tanden? Dan mag je daar per direct mee stoppen. Flossen is namelijk ouderwets. Althans, het gebruik van het bekende witte draadje. “Tussen je tanden reinigen is zeker wel belangrijk. Er zijn alleen veel betere methoden voor,” legt mondhygiënste Lisa van der Ploeg uit.
Flossen is te moeilijk
Drukte jouw mondhygiëniste je vroeger met regelmaat op het hart om echt goed te flossen, grote kans dat ze je dan nu een lesje stoken of raggen geeft. Lisa: “Jaren geleden is er onderzoek gedaan naar de meest effectieve manier om plak tussen de tanden te verwijderen. Hieruit bleek dat flossen met draad in de praktijk te moeilijk is voor de meeste mensen. Daarom adviseren we nu een houten- of rubberen stoker. Die kun je vrij stevig gebruiken, waardoor je het tandvlees masseert, de doorbloeding op gang brengt en het lichaam in staat stelt zelf de aanwezige bacteriën op te ruimen.”
Tussen je tanden wonen veel bacteriën
Want bacteriën, die hebben we veel in onze mond. Toch wordt het schoonmaken tussen de tanden door veel mensen overgeslagen. Een grote zonde, als we de mondhygiënist mogen geloven. “Je maakt schoon tussen je tanden met een stoker omdat de tandenborstel niet bij de plekjes tussen de tanden komt. Zelfs niet als je een ster in poetsen bent. Het is zelfs zo dat iets meer dan de helft van alle te reinigen vlakken in je mond tussen tanden en kiezen in zitten. Wie hier niet schoonmaakt laat dus bacteriën zitten die voor gaatjes en tandvleesontsteking zorgen.”
Problemen in de praktijk
“Wanneer bacteriën langdurig huizen tussen de tanden verandert uiteindelijk hun samenstelling. Dit kan resulteren in vergevorderde tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot wordt aangetast. Dit heet parodontitis. Aangezien het tussen de tanden en kiezen bij veel mensen een achtergebleven gebied is, zie ik deze problemen in de praktijk vaak terug.”
Enge ziektes en aandoeningen
Wie zijn gebit slecht verzorgt kan daar serieuze medische gevolgen van ondervinden. “Momenteel wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van parodontitis op de rest van het lichaam. Er is bewezen dat het de kans op vroeggeboorte verhoogt bij zwangere vrouwen. Mensen met diabetes hebben meer moeite met het juist instellen van hun insulinewaarden en tevens is parodontitis moeilijk te genezen bij diabeten. Er wordt ook gedacht dat er een relatie is tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten, evenals Alzheimer. Maar voor die laatste twee is onvoldoende wetenschappelijk bewijs.”
Hoe kun je zorgen voor een fris gestookte mond? Bekijk het hier.