fbpx

Theedrinkers opgelet: dit moet je weten over honing in je thee

honing gezond

Een kopje thee wordt magisch met een schepje honing, het liefst rechtstreeks van de imker. Het zoetmiddel is smaakvol, natuurlijk en heilzaam voor ons lichaam. Maar, theedrinkers opgelet!

Lees ook:
Red de bij: zo kun jij de bij helpen

Drink jij thee met honing?

honing weetjes

Antibacterieel

In tegenstelling tot gewone suiker bevat bijenhoning veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en ijzer. Maar het grootste gezondheidsvoordeel zit ‘m in de speciale enzymen die door de bijen aan de honing zijn toegevoegd en een antibacteriële werking hebben. Dit zorgt ervoor dat wonden sneller genezen.

Koop biologisch

De honing die we in supermarkten kunnen kopen, staan erg ver weg van de ruwe variant die bewerkt is zonder toevoegingen. Zo is de geneeskracht van honing sterk afhankelijk van hoe de bijen gevoerd zijn: met of zonder suikerwater. Ambachtelijke streekimkers doen het meestal op de meest rauwe en ongefilterde manier. De honingproducten die dus rechtstreeks bij de imker vandaan komen, zijn het best voor onze gezondheid én het milieu.

Laat je thee afkoelen

Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren. Wacht daarom even tot je thee op drinktemperatuur (of nog iets koeler) is en roer dan pas een honingschep erdoorheen. Zo profiteer je optimaal van de gezonde eigenschappen in je thee!