fbpx

5x tips voor bevroren ruiten: zo ontdooi je een autoruit

bevroren autoruit

Het is op en top winter en dat betekent dat je autoruit kan bevriezen. Hoe zorg je weer voor goed zicht en beter nog: hoe voorkom je dat je hoeft te krabben? Zo!

Lees ook:
Autorijden met gladheid: zo rijd je veilig in de sneeuw

Zo ontdooi je een autoruit

Tip 1: gebruik ruitontdooier

Spuit de ruiten in met ruitontdooier en laat het een tijdje inwerken. De ruitontdooier ontdooit het ijs in een paar seconden en zorgt voor een helder en streepvrij zicht. Als je geen ruitontdooier bij de hand hebt, kun je een ijskrabber gebruiken. Een combinatie werkt nog beter. Gebruik nooit heet water, want daarmee kunnen de ramen beschadigd raken.

Tip 2: laat de motor uit

Ramen krabben niet met een lopende motor. Ten eerste warmt de motor de auto nauwelijks op en bovendien is het slecht voor het milieu en voor de motor zelf.

IJsvrij? Dan kun je de auto in!

autoruit ijs

Tip 3: neem geen sneeuw mee naar binnen

Zorg dat je voordat je de auto instapt de sneeuw of het ijs van je kleren afklopt. Anders gaat dit smelten en krijg je condensvorming op de voorruit, waardoor je weer slecht zicht hebt.

Tip 4: zet de blazer aan

Maar hoe zat het ook alweer: moet je de verwarming nu hard aanzetten of juist koude lucht laten blazen? Zet de blazer aan (gericht op de voorruit), draai de kachel op de heetste stand en druk de recirculatie in. Niet te lang, want er moet wel voldoende frisse lucht binnenkomen.

Tip 5: leg een deken of folie op je voorruit

Wil je krabben voorkomen? Plaats een anti-ijsdeken of folie op je voorruit. Als het buiten erg waait heb je meer baat bij het extra gewicht van een ijsdeken. De duurdere, dikkere variant is vaak wat praktischer, omdat deze zich wat gemakkelijker laat vastklemmen dan een dunne folie. Plus, dunnere ruitenfolies zijn gevoeliger voor scheuren én de wind kan er eerder mee aan de haal gaan.

Bron: ANWB