fbpx

Voor ons is het een prachtige plaatje, maar voor de natuur heeft het echt een functie: de herfstverkleuring. Trek op een mooie najaarsdag je kaplaarzen aan en ga eens naar het dichtstbijzijnde bos. Laat je betoveren door het prachtige herfstpalet van geel en bruin tot vlammend rood. Hier komen de herfstkleuren vandaan! 

Lees ook:
Herfstkwaaltjes: typische gezondheidsklachten bij dit seizoen

Waar komen de herfstkleuren vandaan?

september herfst

Gele herfstkleuren

Als je verse gele bladeren op de grond ziet liggen, sta je waarschijnlijk in de buurt van een lindeboom. Maar hoe kan het eigenlijk, dat bladeren in de herfst van kleur veranderen? Elk blad is een soort fabriekje: de bladgroenkorrels in de bladeren zorgen ervoor dat de plant suikers en zuurstof kan produceren en licht en water opneemt. In de herfst worden de dagen korter en het licht minder intens. Het is dan simpelweg niet efficiënt om die fabriek te laten draaien. Om deze reden zal de boom of de struik z’n blad laten vallen nadat de waardevolle bouwstoffen zoals bladgroen er nog uit zijn onttrokken. Er blijft vanzelf een bruine of gele kleur over, die wij kenmerken als herfstkleuren.

Rode herfstverkleuring

Naast de gele en bruine bladeren zie je ook wel eens dieprode bladeren liggen. Deze zijn van de amberboom gevallen, een boomsoort uit Noord-Amerika. In deze omgeving heerst een landklimaat, waar je in de herfst overdag nog veel zonuren hebt al wel hele koude nachten. In het blad wordt rode kleurstof (anthocyaan) aangemaakt die zorgt voor de mooie rode herfstverkleuring. Deze kleurstof beschermt de bladeren tegen zonnebrand. Zo heeft de boom nog wat langer de tijd om waardevolle voedingsstoffen terug te halen, zonder dat de cellen beschadigen.

herfstdip zon

Eropuit!

Nu je deze kennis hebt, kun je nog meer van de herfst genieten. Ben je van plan om een herfstwandeling maken? Deel de mooiste herfstplaatjes met ons op Facebook