fbpx

7 tips om een kleine kamer ruimer te laten lijken

De muren van de kleinste kamer in huis komen letterlijk op je af. Terwijl dit de ruimte is waar je vaak werkt, de strijk doet of jezelf optut. Wat kun je veranderen om deze kleine kamer toch wat ruimer te laten lijken? Met deze tips kun je meteen aan de slag.

Zo maak je een kleine kamer een stuk groter

Tip 1: Leg grote planken op de vloer

Op de vloer van een kleine kamer kun je het beste kiezen voor grote planken. Denk aan grote houten planken of laminaat. Een gietvloer of grote tegel maakt een ruimte optisch ook een stuk groter. Werk de vloer niet af met een overzetplintje in dezelfde kleur van de vloer, maar kies liever voor een hoge, moderne, witte plint. 

Tip 2: Werk met grote gebaren

Als je met kleine spullen gaat werken, komt het in een kleine ruimte al snel ‘vol’ over. Plaats dus liever een paar grote meubels in een kleine kamer. Denk aan een grote bank, kast, stoel of bureau. Je benut de ruimte optimaal, doordat je een grote kast neerzet in plaats van een klein model in de hoek. Bovendien oogt je kamer een stuk ruimer.

Tip 3: Ga de hoogte in

In een kleine ruimte is het ook slim om in de hoogte in te richten. Zet bijvoorbeeld een kast neer die niet alleen breed is, maar ook tot aan het plafond komt. Dat oogt een stuk ruimtelijker. Wil je planken aan de muur? Plaats deze dan zo hoog mogelijk. Als je er niet meer bij kunt, dan plaats je er iets decoratiefs op. 

Tip 4: Zorg voor diepte

Behang is er in verschillende patronen. Het is een groot verschil of je een patroon van twintig, zestig of honderd centimeter breed op de muur plakt. Hoe groter je patroon, hoe groter de ruimte lijkt. Je kunt ook kiezen voor fotobehang waar diepte in zit. Denk aan een landschap of zo’n brug waarvan je het uiteinde niet kunt zien. Je hoeft niet eens je hele muur te beplakken, enkel een strook maakt al een groot verschil. 

Tips om een kleine kamer groter te laten lijken

Tip 5: Gebruik verticale lijnen

Kies je voor gordijnen in een kleine ruimte? Zorg dat ze van het plafond tot aan de vloer lopen. Dan heb je weer een verticale lijn in de ruimte, waardoor het hoger lijkt. 

Tip 6: Werk met lichte kleuren

Door het gebruik van lichte kleuren lijkt het altijd weer wat ruimer. Maar wil je toch een sprekende kleur op de muur? Let dan op waar je deze plaatst. Vermijd de muur recht tegenover de deur, je bed of de kant waar je bureau staat. Deze gekleurde muur komt namelijk heel erg op je af. Dan kun je er beter voor kiezen om de muur links of rechts van je bureau een kleur te geven.

Tip 7: Kies voor zwevende meubels

In een kleine ruimte is het ook slim om met zwevende meubels te werken. Denk aan een stoel, bed of kast op poten. Als het iets hoger staat, oogt de kamer optisch ruimer.