fbpx

Aan de slag met Marja Middeldorp: de grote schoonmaak

Afbeelding: Ⓒ SchoonmakenmetMarja.nl

Als het voorjaarszonnetje door de ramen schijnt, willen we de deuren opengooien, frisse lucht binnenlaten en aan de slag met sop en emmers. Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp deelt haar tips voor de grote schoonmaak.

Lees ook:
Stinkt het in huis? 4 tips om je huis te ontgeuren

De grote schoonmaak

Afbeelding: Ⓒ SchoonmakenmetMarja.nl

Eerst opruimen

“De grote schoonmaak begint met opruimen. Loop door het huis en verzamel alle spullen die weg kunnen. Kranten, tijdschriften, een boeket droogbloemen dat z’n beste tijd heeft gehad… Spullen waarover u twijfelt gaan in een doos. Als ik dat doe, valt het me altijd op dat ik er na twee weken nog niets uit mis. Voor mij een teken dat ik de spullen kan weggeven of weggooien.”

Mager sopje 

“In de keuken staat mijn schoonmaakmiddel en vul ik mijn emmers. Die is het middelpunt van de grote schoonmaak. Ik zweer bij een mager sopje: een emmer met lauwwarm water en een theelepeltje allesreiniger bij. Belangrijk: eerst het water, dan de zeep. Veel mensen gooien een flinke scheut in een emmer en laten daar het water bovenop lopen. Dat geeft veel schuim en dat poetst niet prettig. Bovendien, in zeep zit vet; hoe vetter het sopje, hoe meer strepen achterblijven. Ververs het sopje geregeld. En: wat nat wordt schoongemaakt, moet droog worden opgewreven, dat voorkomt ook strepen. Ik poets altijd met een natte tennissok om de ene hand, en wrijf het direct droog met de sok om mijn andere hand.”

Project en planning 

“Het is belangrijk om in huis van boven naar beneden te werken. Stof dwarrelt immers naar beneden. Maar zet niet ineens het hele huis op z’n kop, een grote schoonmaak lukt niet in een keer. Ik zet alles wat ik wil aanpakken op een lijst en noem dat ‘mijn projecten’. Stel, ik wil op zaterdag twee uur flink poetsen. Dan hanteer ik een wekkersysteem. Ik maak er een soort wedstrijd van om in die tijd precies te doen wat ik vooraf had bedacht. Als mijn wekker gaat, stop ik en ben ik tevreden.”

Pak alles aan

“Een grote schoonmaak vraagt om acties die maar een paar keer jaar hoeven te gebeuren. Neem de slaapkamer: zoek winterkleding uit, berg die op en leg de zomerkleding netjes op kleur en in mandjes in de kast. Verder hoort op de lijst te staan: gordijnen wassen, ramen lappen, luchtrooster schoonmaken, matrassen stofzuigen of omdraaien, lampen afstoffen, bed en kasten van z’n plek en stofnesten opzuigen. Dan de badkamer: check de inhoud van kastjes, de houdbaarheid van cosmetica, en ververs tandenborstels. Ook hier geldt: maak het luchtrooster schoon, lap de ramen vergeet vooral het doucheputje niet. Voor de woonkamer geldt deels hetzelfde. Denk hier ook aan plinten en het plafond afnemen, achter de verwarming stofzuigen, bovenop kasten stof weghalen, neem alle hoeken mee. Wissel ook eens de hoezen van de kussentjes op je bank. Ik kies in het voorjaar voor frisse en lichte kleuren, zo haal ik de lente in huis.”

Goed gevoel 

“Een opgeruimd en schoon huis geeft een heerlijk gevoel. Als het huis straalt, doen de bewoners dan ook. Toch begrijp ik het heel goed als mensen opzien tegen zo’n grote schoonmaak. Spreek dan bijvoorbeeld af om het samen met je partner of kinderen te doen. Ik poets weleens samen met een goede vriendin. Dan zetten we een gezellig muziekje op, staan zingend en swingend te poetsen, we kletsen bij en lunchen tussendoor uitgebreid samen. Een topdag, met een mooi resultaat.”

Schoon

Sinds Marja Middelkoop samen met haar moeder Liny op RTL 4 het succesvolle programma Hoe schoon is jouw huis presenteerde, is ze de bekendste schoonmaker van Nederland. Op schoonmakenmetmarja.nl deelt ze al haar tips.

Tekst: Yvonne Brok