fbpx

Alternatieve woonvormen voor senioren

alternatieve woonvormen

Het nieuwe wonen voor ouderen neemt steeds meer alternatieve vormen aan. Wat dacht je van een Knarrenhof, Thuishuis of Erfdelen?

Lees ook:
Lekker lang thuis wonen of tóch naar verzorgingshuis?

Allerlei initiatieven

We leven langer en zijn met meer tegelijk ‘op leeftijd’. We willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en hebben niet allemaal familie in de buurt die kan of wil helpen wanneer het (even) wat minder gaat. Om die ontwikkelingen te ondervangen zijn er de laatste jaren allerlei initiatieven ontstaan voor alternatieve woonvormen voor senioren. Om met elkaar voor een zo aangenaam mogelijke oude dag te zorgen.

Knarrenhof

In Zwolle is begin 2018 het eerste Knarrenhof geopend; een (in dit geval) speciaal gebouwd complex waar ouderen op zichzelf wonen en de bereidheid hebben elkaar bij te staan in tijden van nood. Je kookt eens wat voor een ander of helpt met een klusje in huis; nabuurschap zoals dat vroeger heel gewoon was. Er is een gezamenlijke hobby- of ontmoetingsruimte en een gedeelde binnentuin, dus vereenzamen is geen optie.

Plannen voor meer

Op Knarrenhof vind je alle informatie over de achtergrond en mogelijke manieren van uitvoering van deze nieuwe vorm van behuizing voor krasse knarren. Er zijn plannen voor nog veel meer knarrenhoven door het hele land. Daarvoor is er per gemeente een k(n)artrekker nodig en een initiatiefgroep van minimaal dertig huishoudens. Wie weet neem jij wel het voortouw voor de realisering van een Knarrenhof op de door jou gewenste locatie.

Thuishuis

Er is meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Thuishuis; een soort studentenhuis voor zestigplussers. Vijf tot zeven alleenstaande bewoners hebben ieder een eigen woonruimte met sanitair. Ze delen de keuken, een huiskamer en afhankelijk van de grootte en ligging soms ook een tuin of andere ruimtes. De gedachte erachter is dat je verhuizing hiernaartoe de laatste van je leven is. En waarom zou je de tijd die je rest niet minstens zo gezellig maken als je studententijd was?

Erfdelen

Erfdelen heeft duurzame ambities. Het idee is om in en om een leegstaande boerderij, waarvan er steeds meer zijn in Nederland, een groene woongemeenschap te creëren. Samenwerken en aandacht voor elkaar zijn de sociale uitgangspunten; verantwoord water- en energieverbruik een paar van de idealistische. Net als bij een Knarrenhof zoekt men naar gelijkgestemden om handen en voeten te geven aan deze manier van wonen op het platteland.

Granny pod

Zoals er uit Amerika van alles overwaait, gebeurt dat misschien ook wel met de granny pods. Dit zijn kleine, verplaatsbare huisjes, waarmee je tijdelijk in de buurt kunt komen wonen van wie er (een beetje) voor je zorgt, zonder dat je voortdurend op elkaars lip zit. Pa of moe in de achtertuin, in een schuurtje op stand; waarom niet? Of misschien maak je er op een dag zelf wel gebruik van…

Lees ook:
Je ouders naar het verzorgingstehuis: hoe zit dat financieel?