fbpx

Azijn: de alleskunner in huis

azijn

We hebben allemaal wel een fles azijn in ons gootsteenkastje staan. En handig om je apparaten mee te ontkalken. Je oven mee schoon te maken. Je haar te laten glanzen. En, en, en… azijn is een absolute alleskunner!

Ontkalken, schoonmaken en weg met die schimmel!

Er zijn een heleboel dure schoonmaakmiddelen op de markt om onder andere je badkamer en douchewand kalk- en schimmelvrij te maken. Gelukkig is er een goedkoper en minstens zo effectief product: azijn. Doe wat azijn op een schuursponsje en je zult zien dat je badkamer na een flinke poetsbeurt weer blinkt. Wat ook goed werkt is om een plantenspuit 50/50 met water en azijn te vullen en je tegels en voegen flink in te spuiten. Laat kort inwerken en spoel het dan na.   

Aangekoekte resten uit je oven

Lasagne, pizza en ovenschotels zorgen vaak voor een bakplaat en gril vol vette,  aangekoekte resten. Ze zijn behoorlijk hardnekkig. De gouden tip? Verwarm de oven op 200 graden. Doe de oven daarna uit en zet er een bakje heet water met schoonmaakazijn in. Laat het mengsel met een gesloten ovendeur een nachtje zijn werk doen. De volgende dag poets je alle losgeweekte resten zo weg!

Kalknagel

Een kalknagel is vervelend en je komt er vaak maar moeilijk vanaf. Koop een fles appelazijn en een potje Vicks Vaporub (wat je normaliter gebruikt bij verkoudheid.) Doe de appelazijn op een watje, niet te zuinig, en leg het watje op de nagel. Plak er daarna een pleister op, zodat de nagel een hele nacht bedekt blijft. ’s Morgens haal je het watje eraf en smeer je de nagel in met Vicks Vaporub. Herhaal dit dagelijks totdat de kalknagel helemaal verdwenen is.

Haarconditioner

Haarconditioner is niet alleen prijzig, er zit, zoals bij veel schoonheidsproducten, ook nog eens palmolie in verwerkt waarvan de productie ten koste gaat van het regenwoud. Een milieuvriendelijk alternatief is azijn. Azijn geeft het haar glans, stimuleert de haargroei, houdt de PH- waarde op peil en zorgt ook nog eens voor minder klitten. Vul een spuitflesje half met water en kies voor de andere helft gedestilleerde witte azijn of appelazijn. Vind je de zurige geur onprettig dan kun je er altijd nog een druppeltje etherische olie aan toevoegen. Spray je haar in, laat het mengsel inwerken en spoel daarna uit.

Groene aanslag in de tuin

Met schoonmaakazijn kun je terrastegels prima reinigen. Meng een gelijke hoeveelheid water met schoonmaakazijn en borstel dit goed in op de terrastegels. Je kan de boel gewoon laten opdrogen. De groene aanslag zal snel verdwijnen. Wil je onkruid te lijf gaan? Koop 3,5 liter azijn, voeg een half kopje zout toe en bespuit er het onkruid royaal mee.