fbpx

Bloemschikken: tips en tricks voor een mooi boeket

bloemschikken 1

Bloemschikken: de een heeft er nou eenmaal meer gevoel voor dan de ander. Met deze tips en tricks zet je binnen no-time een prachtig boeket bloemen op tafel!

Lees ook:
Zeg het met bloemen: de betekenis van bloemen

Kleuren kiezen

Bloemschikken begint met het uitkiezen van de bloemen (tenzij je natuurlijk een boeket hebt gekregen). Welk kleurenpatroon kies je: wordt het een basic boeket waarin een aantal kleuren centraal staat of ga je voor een kleurexplosie? Wil je allerlei verschillende bloemen of koop je liever één soort en zet je er takken tussen?

Schone vaas

Klinkt voor de hand liggend, maar het is echt belangrijk: zorg dat de vaas schoon is. Dus niet alleen omspoelen, maar ook even reinigen met een sopje. Zo kom je van oude bacteriën af. Zijn er takken of bloemen uit een oud boeket die je opnieuw wilt gebruiken? Spoel de stelen dan goed af onder de kraan, want ook die bevatten bacteriën. Ververs het water om de twee, drie dagen en maak de vaas zo nodig opnieuw schoon, daar worden je bloemen blij van.

bloemschikken 2

Stelen afsnijden

Voordat je begint met het bloemschikken, snijd je met een scherp mesje zo’n 2 centimeter van de onderkant van de stelen af. Schuin welteverstaan! Bij sommige bloemen, zoals rozen, is dit extra belangrijk, maar voor andere soorten is het ook nuttig: zo kunnen ze beter water opnemen en dus optimaal groeien en bloeien.

Bloemschikken in de vaas

Nu gaat het echte werk beginnen. Verwijder zoveel mogelijk blad; zo kan het water beter bij de bloem komen en vervuilt het water niet. Je pakt als eerste de sterke takken, waarmee je als het ware in de vaas een geraamte bouwt. Hier hebben de slappere takken steun aan. Na de takken volgen eerst de kortere en daarna de langere bloemen. Grassen en dunne takjes zet je als laatste in de vaas, voor de sier.

Mocht je het na deze tips nog steeds niet zien zitten om zelf een boeket te schikken, dan kan je altijd nog deze handige lifehack toepassen.

Lees ook:
Zeg het met bloemen: de betekenis van bloemen