Veel mensen hebben een heg als erfafscheiding. Zo’n heg houdt zich meestal niet helemaal aan de erfgrens. Hij groeit te ver uit aan de kant van de buren, en hij schiet ook nog eens flink de hoogte in. Snoeien dus. Maar wel met beleid. Want de ene heg is de andere niet.
De heg snoeien
Goed gereedschap is een ‘must’
Bekijk je heg eens goed voor je aan de slag gaat. Is ie nog jong, dan kun je hem vast wel de baas met een gewone, scherp geslepen heggenschaar. Maar een volwassener exemplaar bewerk je het makkelijkst met elektrisch gereedschap. Dat moet wel in goede conditie zijn, en scherp. Als je het benodigde onderhoud zelf niet kunt plegen, laat het dan aan de vakman over. Bewaar je gereedschap altijd in een droge ruimte, zodat het niet gaat roesten.
Kan ik zelf de heg snoeien?
Meestal wel. Tenzij de heg al langere tijd verwaarloosd is, takken flink zijn uitgegroeid en te dik zijn, de onderkant kaal is geworden of er dode stukken in zitten. Dan is het een karwei voor de tuinman. Die kan meteen de dode struiken vervangen. Als je het zelf gaat doen, span dan langs de hele heg een touwtje op de juiste hoogte en snoei daar langs. Zo krijg je een mooie rechte bovenkant. De zijkanten snoei je van onder naar boven toe, onderaan iets breder dan bovenaan, zodat alle blaadjes voldoende zon vangen. Snoei niet te rigoureus. Liever een paar keer een beetje, dan in één keer alles eraf waardoor je te dicht op de stammen komt en je heg kale en bruine plekken kan gaan vertonen.
Hoe vaak moet je de heg snoeien?
In het algemeen minstens een keer per jaar. Of een paar keer, als je het rustig aanpakt. Of als er klachten zijn over het formaat of de hoogte van je heg natuurlijk. Kies voor het snoeien een dag uit met niet te veel zon, liefst met kans op een regenbui in de dagen erna. De heg heeft het al zwaar genoeg als hij gekortwiekt is en kan daarna wel een opkikker gebruiken. Om ‘m snel te laten herstellen van de knipbeurt kun je de heg ook wat extra bemesten. En nu we het toch over mest hebben, je kunt de afgesnoeide bladeren en kleine takjes best onder de heg laten liggen. Groter snoeiafval kun je beter weghalen en wegbrengen naar het gemeentedepot.
Welke haag snoei je wanneer?
Liguster: de meest voorkomende en snels groeiende onder de hagen. Eerste snoei in mei, nog eens in juli en tot slot in september.
Conifeer: de meeste coniferenhagen hoeven maar eenmaal per jaar gesnoeid te worden, in augustus-september.
Leylandii: ook een conifeer, maar dan een snelgroeiende. Die moet twee keer per jaar gesnoeid, in mei en in september.
Beuk: er zijn twee soorten haagbeuken, de wintergroene Fagus en de bladverliezende Carpinus. Beide moeten tweemaal per jaar gesnoeid worden, in juni-juli en september-oktober.
Taxus: twee keer per jaar snoeien. In juni-juli de grootste scheuten weghalen, in september – als de groei eruit is – in model knippen.
Buxus: ook twee keer per jaar. De eerste snoeibeurt in mei-juni, de tweede in september.
Kornoelje: een keer per jaar flink terugsnoeien, aan het einde van de winter.