fbpx

De verdwenen sok in de wasmachine

Heus, het overkomt iedereen, de wonderbaarlijke verdwijning van een sok in de wasmachine. Kan niet bestaat niet, dus hij moet ergens gebleven zijn. Klopt. Wij losten het mysterie voor je op.

Lees ook:
Een oppepper voor je was- en afwasmachine

Wáár is die sok?

Het was toch echt een paar dat de wasmachine in ging. Dus waarom komt er dan nog maar eentje uit? Sokken hebben de onhebbelijke gewoonte om zomaar spoorloos te verdwijnen. Je kunt je suf tellen als je de gewassen was doorneemt, elk kledingstuk doorzoeken, de hele wasmachinetrommel aftasten, rondom de wasmachine speuren, de wasmand binnenstebuiten keren: weg is en weg blijft ie. Je wasmachine heeft alweer een sok opgeslokt! Of een bh’tje, of een slipje, of iets anders kleins en fijns. Want dat kan ook.

De sok voorop

Maar het kledingstuk dat veruit het vaakst verdwijnt is de sok. Dat je die andere sok ook meteen kunt weggooien is al vervelend, maar echt frustrerend is het feit dat je voor een raadsel staat. Dat lossen we dus maar even op. Die sok is namelijk helemaal niet weg, die heeft zich gewoon verstopt. Dat gebeurt doorgaans tijdens het centrifugeren.

Verstopplek 1

Tijdens dat centrifugeren wordt de was in vliegende vaart door de trommel geslingerd om het vocht eruit te krijgen. Vliegt er dan een sok langs de rand van de deur mee, dan kan hij zomaar in het deurrubber (het manchet) blijven hangen. Terwijl de wasmachine door centrifugeert, kruipt hij steeds dieper in de dubbele  rubberen rand die voor de waterdichte afsluiting van de wasmachinedeur zorgt. Weg sok!

De wasmachine klemvast 

Als je na de wasbeurt je sokken telt en er ontbreekt er eentje, trek dan eens die rubberen randen uit elkaar. Voilà, sok gevonden. Of misschien toch niet, want het kan erger. Geldt vooral voor dunne sokjes en ander teer wasgoed dat eenmaal in die rubberen rand terecht is gekomen. In die dubbele rubberen rand zit namelijk ook een kier voor afvoer van water. Kleine dunne sokjes kunnen er tijdens het centrifugeren zomaar doorheen worden gedrukt, en dan zijn ze echt weg. Met een beetje geluk spoelt zo’n sokje door de afvoer. Met wat minder mazzel blijft het steken en zet het je hele wasmachine klem omdat de trommel niet meer kan draaien. In dat geval zal een reparateur uitkomst moeten bieden.

Liever voorkomen

Er is een eenvoudige en goedkope oplossing om het verdwijnen van sokken in de wasmachine te voorkomen. Koop een wasnetje. Bij de Hema, de Blokker, de Action of via een webshop. Kost een paar euro en je bent van alle ellende verlost. Zo’n speciaal waszakje vul je met je sokken, of je andere fijnere wasgoed. Het houdt de boel bij elkaar en langer heel bovendien: het beschermt extra tegen gaten in je sokken, beschadigingen aan je ondergoed, en andere hinderlijke gevolgen van wassen met een wasmachine.

Lees ook:
10x dingen die je kunt schoonmaken in de vaatwasser