fbpx

Dit is waarom een goed contact met je buren belangrijk is

Buren tuin

Een goed contact met de mensen in je buurt, is prettig. Maar het draagt ook nog bij aan een veiliger en leefbaarder woonomgeving, zegt Hanneke van Stokkom, medeoprichter van Mijnbuurtje.nl. Zij vertelt waarom het belangrijk is verbonden te zijn met je buren.

Goed contact met je buren

offline en online buurtplatform

1. Je hebt meer slagkracht

“Als je samen met mensen in de buurt projecten oppakt, heb je meer slagkracht. Denk aan glasvezelavonden of samen collectief energiebesparende middelen inkopen. Of je kunt samen nadenken over de inrichting van jullie buurt. Je kunt samen initiatieven nemen die jouw buurt nog leuker en mooier maken.”

Meer saamhorigheid in de buurt: investeer in je buurt!

2. Je kunt elkaar helpen

“Dit begint klein. Je geeft elkaars planten water tijdens vakanties, je zet de vuilnisbak buiten voor iemand die dat zelf niet meer kan of je brengt de buurvrouw naar het ziekenhuis. Wij zeggen dat 80% van de sociale overwaarde in de buurt onbenut is. De meeste mensen zouden hun extra tijd en talent graag willen inzetten voor elkaar, als ze maar zouden weten wie daar behoefte aan heeft.”

3. Je voelt je veiliger

“Als je je buurt kent, voel je je veiliger en dus prettiger. Als je elkaar kent, kun je een beroep doen op elkaar. Je weet bij wie je terecht kunt en dat geeft een goed gevoel. Mensen blijven ook langer wonen in een buurt waar ze hun buurtgenoten goed kennen.”

Wat kun je zelf doen om de saamhorigheid in jouw buurt te vergroten?

“Stel je huis open en nodig je buren uit. Dat kan best een Amerikaanse party zijn, waar iedereen wat meeneemt. Zo leg je de eerste contacten. Of durf eens gewoon aan te bellen bij je buren en bied iets aan dat je over hebt. Je verrast hen hier echt mee. En: durf te vragen. Bel gewoon en vraag om die ladder of vraag of de buurman je post wil doen als je weg bent. Wil je het structureler en op grotere schaal aanpakken, zorg dan dat je een plek vindt waar je met elkaar in contact kunt zijn. Dat kan bijvoorbeeld via een Facebook-groep die je kunt opstarten met je buren, maar ook de aanpak van mijnbuurtje.nl leent zich hier prima voor.”

kom binnen buren


Offline en online buurtplatform

Mijnbuurtje.nl zorgt voor meer verbinding en betrokkenheid in dorpen en wijken. Met een modern offline en online buurtplatform is het lokale alledaagse leven voor iedereen zichtbaar en bereikbaar. Buurtbewoners en professionals worden opgeleid tot ‘buurtverbinder’. Zij stimuleren inwoners, verenigingen, inwonersinitiatieven, maar ook bedrijven en organisaties en lokale bedrijven om zichtbaar te maken waar zij mee bezig zijn, hun activiteiten te delen en samen dingen met en voor elkaar te gaan doen. Het resultaat is dat buurtbewoners elkaar weer kennen, elkaar weten te vinden en gebruik kunnen maken van wat er allemaal in hun buurt, wijk of dorp aanwezig is.