fbpx

Een binnentuin: de jungle in huis

Wie bij het woord ‘binnentuin’ denkt aan een ommuurde buitentuin of een soort binnenplaats, heeft de nieuwste trend op kamerplantengebied nog niet meegekregen: het dicht bij elkaar zetten van meerdere exotische planten. In je woonkamer, of elders in huis. ‘Urban jungle’ is hiervoor de hippe term. Combineer palmen, cactussen, vetplanten of ander groen en laaf je wanneer je maar wilt aan je eigen tropische oase. Achter de geraniums? Tussen de bromelia’s!

Binnenklimaat

Planten zetten we meestal in de vensterbank, netjes naast elkaar. Ook dan vormen ze een prettige aanwezigheid, met hun vormen en kleuren, soms geuren of bloemen. Bovendien verbeteren ze,  terwijl ze daar staan te groeien en bloeien, het binnenklimaat, doordat ze schadelijke stoffen uit de lucht halen en zuurstof produceren. Het ene gewas meer dan het andere, maar het principe is hetzelfde als bij de bomen en een van de redenen waardoor wij hier op aarde überhaupt kunnen bestaan. Bedankt plant!

Groen doet goed

In kantoren en ziekenhuizen ben je binnentuinen misschien al eens tegengekomen, of in een appartementencomplex of winkelcentrum. Want groen doet goed. Planten zouden genezing bevorderen en ziektekiemen bestrijden, blijer en slimmer maken, en de verzorging ervan ontspant. Een beetje gieteren, dode blaadjes verwijderen, zien dat er een knop komt of een stekje; een plant herinnert ons tussen al dat steen en onze mensenzaken aan wat er ondertussen overal in de natuur gebeurt. Dat kan je blik verruimen en lucht geven. (Die dus extra schoon is, door al dat blad.)

Van veer tot spriet

Een plant is groen. Of rood. Paars. Geel. Roze. Niet alleen door de bloemen, bladeren kunnen er ook wat van. In kleur en vorm: van veer tot spriet, van kroon tot lans. Kijk alleen al naar de vele verschijningsvormen van bijvoorbeeld de Zuid-Amerikaanse schoonheid bromelia en vraag je af waarover we het eigenlijk precies hebben wanneer we ‘plant’ zeggen. Ah, ‘elk van stengel en bladeren voorzien gewas dat zijn voedsel uit de aarde opneemt’ leert Van Dale ons. Weten we dat ook weer. Maar er zijn ook planten die je in alleen (bron)water kunt zetten; een manier van hydrocultuur die hydroponie heet. Natuurlijk kies je dan voor glazen vazen, om het proces van wortelen goed te kunnen zien. Je tropische tuintje krijgt zo zelfs iets van een mini-mangrovebos…

Vergroenen

Om zo’n thuisjungle te creëren, zoek je om te beginnen een hoek of een andere ruimte waar voldoende licht komt. Kies vervolgens planten die daar tot hun recht zullen komen. Hoog, laag, breed, smal, met stekels, haren of pluimen; alles kan. Je kunt ze ieder apart in potten zetten, samen in een grote bak of op verhoogde plantenstandaards. Gecombineerd met hangplanten versterk je het effect van een woud(je) in huis. Verder bestaan er verticale plantenbakken, zodat ook je muur kan meedoen aan het vergroenen van je interieur. Kijk tot slot of je nog ergens een stoeltje of kussen tussen gefrommeld krijgt, neem plaats en het grote genieten van je binnentuin, pardon: urban jungle, kan beginnen.