fbpx

Haal die tegels uit je tuin!

tegels

Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer, met hoosbuien en hittegolven. Dat zorgt niet alleen voor wateroverlast, maar ook voor hogere temperaturen in de stad. Jij kunt jouw steentje bijdragen aan een betere leefomgeving.

Lees ook:
Een groen gazon: echt gras of kunstgras?

Hoosbuien

Meer dan de helft van de Nederlandse tuinen is potdicht betegeld. Lekker makkelijk want zo’n tegeltuin hoef je amper te onderhouden. En het staat nog leuk ook, die sierbestrating. Het zorgt echter wel voor overstromingen, want bij een hoosbui kan het water niet meer weg. Het regenwater zou normaal gesproken rustig in de bodem worden opgenomen, maar die bestrating verhindert dat. Bij een flinke hoosbui krijgt de riolering al dat water dan niet weggevoerd, met als gevolg ondergelopen kelders, overbelaste riolen en onbegaanbare straten. Dan moet de brandweer weer uitrukken om de boel weg te pompen. En als alles net weer is opgedroogd, komt de volgende stortregenbui langs.

Hitte-eilanden

Dan is er nog iets: al die betegeling zorgt voor een stijging van de temperatuur in stadse gebieden. We hebben steeds vaker te maken met extreme (en soms langdurige) hitte. Al die stenen oppervlaktes houden de warmte vast en veroorzaken in de zomer ‘stedelijke hitte-eilanden’. Dat is wetenschappelijk vastgesteld. Op warme, windstille zomeravonden is het bijvoorbeeld in delen van dichtbebouwd Rotterdam tot zeven graden warmer dan buiten de stad, blijkt uit het rapport Climate Proof Cities. Bij elke tien procent extra betegeling stijgt de temperatuur met 0,2 graad, en lokaal kan dat oplopen tot een halve graad. Het tegenovergestelde effect is ook berekend: elke tien procent minder stenen in een stedelijk hitte-eiland leidt tot een temperatuurdaling van 0,6 graad Celsius.
Is daar wat aan te doen? Zeker wel. Want je kunt je tuin eenvoudig ‘regenproof’ maken door te kiezen voor gras of planten in plaats van tegels.

Genoeg alternatieven

Denk nou niet: “Míjn tuintje zal het verschil niet maken”, want als iedereen dat denkt, verandert er inderdaad niks. Maar als iedereen wél meedoet, verandert er opeens heel veel. Je hoeft niet meteen te gaan tuinieren; er zijn genoeg alternatieven: grind (ook in roosters die het op z’n plek houden), houtsnippers of schelpen, houten vlonders in plaats van een stenen terras. Je kunt ook grastegels gebruiken met een open raamwerk van beton, of gerecyclede kunststof. En er zijn allerlei waterdoorlatende klinkers en tegels. Er bestaan zelfs bufferklinkers, die het water doorlaten én in een holte opslaan. 

Leuk voor de dieren

Wil je wellicht toch (een beetje) tuinieren? Kies dan voor een paar borders met planten en struiken die weinig water nodig hebben en zichzelf kunnen ‘bedruipen’. Bodembedekkers (kruipplanten) er omheen zorgen ervoor dat de bodem niet te snel uitdroogt. En je hebt beduidend minder last van onkruid. Bijkomend voordeel: vogels, vlinders en andere dieren komen terug in je tuin. En da’s ook goed voor de biodiversiteit, en voor je humeur.