fbpx

Help: een vlooienplaag na de vakantie

vlooienplaag vakantie kat

Als je het eenmaal hebt meegemaakt, zal het je waarschijnlijk geen tweede keer overkomen: een vlooienplaag na de vakantie. Je bent lang van huis geweest en in die tijd hebben de beestjes zich kunnen vermenigvuldigen, en hoe! Het slechte nieuws: iedereen, ook mensen zonder huisdieren kan het overkomen. Het goede nieuws: je kunt dit voor zijn.

Lees ook
Brrrr… beestjes in bed! Zo voorkom je ‘bedbeestjes’

Hoe voorkom je een vlooienplaag?

hond vlooienplaag

Kattenvlo op de hond

Er bestaan heel veel soorten vlooien, maar het zijn vooral de kattenvlooien waar wij last van hebben. Al doet de naam anders vermoeden: kattenvlooien leven ook graag op honden. Hondenvlooien hebben we in Nederland (en West-Europa) vrijwel niet meer, dus het gaat vooral om de kattenvlo die we moeten bestrijden. Het kleine beestje kan wel twintig eieren per dag leggen, zo’n zeshonderd in haar leven. Welkom thuis…

Lopend buffet

Kattenvlooien kun je overal wel oplopen, maar vooral in de omgeving van dieren. Zelfs als je zelf geen dieren hebt, maar wel in aanraking kwam met een dier dat vlooien bij zich draait, zou je ze mee naar huis kunnen nemen. Of als er eens een huisdier met vlooien op bezoek is geweest. Het begint allemaal met de eitjes van de vlo; dat zijn meestal de boosdoeners. Want die eitjes kunnen, als cocon, soms wel anderhalf jaar overleven, in praktisch elk milieu. En je ziet ze vrijwel niet. De vlooienmoeder legt haar eitjes na een ‘bloedmaaltijd’. Het liefst in de buurt van het lopend buffet, dus in de hondenmand of op de plek waar hond of kat graag liggen.

Trillingen

Als de eitjes na enkele dagen zijn uitgekomen, zijn het larven. Die verstoppen zich overal. Onder de rand van de vloerbedekking, in de naad van de bank, achter de plinten. Ze eten dode insecten, huidschilfers van dier en mens, en de uitwerpselen van volwassen vlooien. Dat is dan ook echt het enige positieve aan die hele vlo. Na weer twee weken spint de larve een cocon. In die cocon vormt zich de volwassen vlo. Hij kan er maanden in blijven zitten en komt pas uit de cocon wanneer hij trillingen voelt, of warmte of druk. Een hond of kat die langs een larve loopt bijvoorbeeld: trillingen en lichaamswarmte. En een vlo kan enorm hoog springen, tot enkele decimeters!

Schoon huis helpt niet

Omdat de hele ontwikkeling van de vlo enige tijd in beslag neemt – het kan binnen drie weken, maar ook een jaar duren – gebeurt het dus regelmatig dat diereneigenaren deze ongenode gast aantreffen als ze thuiskomen van vakantie. Zelfs als je van tevoren een schoon huis hebt achtergelaten: stofzuigen helpt namelijk niet, al is het wel belangrijk. Gooi in elk geval altijd de stofzuigerzak weg en als je vlooien vermoedt; stop dan bijvoorbeeld stukjes vlooienband in de stofzuigerzak. Of zuig af en toe een stukje vlooienband mee de zak in.

vlooienplaag

Omgeving

Het allerbelangrijkste is om de hond en kat goed te behandelen tegen vlooien. Er zijn diverse producten op de markt om je huisdier te behandelen. Het is verstandig om hond en kat preventief te beschermen tegen vlooien; hiervoor zijn overigens ook diverse natuurlijke producten te koop. Maar bedenk dat 95% van de vlooienpopulatie zich in de vorm van eitjes of poppen in de omgeving (in huis dus) van het huisdier bevindt, en slechts 5% – de vader- en moedervlooien – op het huisdier. Daarom moet je het huis (en de auto!) zo goed in de gaten houden.

Wormen

Extra vervelend aan vlooien is dat ze gastheer zijn van de lintworm. De vlo draagt soms eitjes mee van de lintworm en als, door het bijten tegen de jeuk, deze eitjes in de maag van de hond komen, is de kans groot dat hij wormen krijgt. Ook mensen kunnen wormen krijgen; vooral kleine kinderen. Dus zijn er vlooien in huis, dan ook ontwormen!

Actie van tevoren

Wat is nou de beste manier om vlooien te voorkomen als je thuiskomt? Behandel je hond of kat enkele weken voor de zomer met een anti-vlooienmiddel. Als er dan vlooien zouden zijn, worden ze door het middel gedood op het moment dat ze je huisdier te grazen nemen. Een dag voordat je weggaat, kun je ook nog je hele woning behandelen, maar zorg dan wel dat het huisdier alvast naar de oppas is. Knip een vlooienband in stukjes en leg deze onder de bank, in de mand en op andere plekken waar het huisdier vaak komt. Maak wel even een fotootje waar je ze legt, zodat je ze weer kunt opruimen als je thuiskomt (tenzij het huisdier er niet bij kan). Natuurlijke middeltjes zijn alsem, rozemarijn en lavendel.

Is het je toch overkomen? Dan zul je flink aan de slag moeten met spuitbussen en de stofzuiger, of een professioneel bedrijf inhuren om je huis zo snel mogelijk vlovrij te maken.