fbpx

Wat te doen bij een stinkende hond

hond stinkt buiten

De hond rook zo lekker, als puppy. En natuurlijk, je houdt nog steeds evenveel van je hond nu hij of zij ouder wordt. Maar als je je viervoeter hebt aangehaald, heb je toch de neiging om even je handen te wassen. En tijdens een gaap met wijd open bek, draai je soms echt even je hoofd af. Want het stinkt! Jammer, want het verstoort de relatie onwillekeurig toch en vaak is er heus wat aan te doen. We zetten een paar oorzaken van een stinkende hond plus oplossingen op een rijtje.

Stinkende vacht

Veel honden hebben last van een stinkende vacht. Vaak komt dat door een huidinfectie met gisten of bacteriën. Niet gevaarlijk, niet besmettelijk, maar als die micro-organismen zich sterk gaan vermeerderen (bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand van de hond) kunnen ze ontsteking en stank veroorzaken. Bacteriën en gisten houden van vocht en warmte, en daarom zitten ze vaak in de oren, tussen de tenen, in de oksels, in de liezen en in huidplooien. Wassen met een speciale antibacteriële shampoo of anti-schimmelshampoo kan tijdelijk helpen, maar neemt de oorzaak niet weg. Een vacht die echt stinkt kan ook duiden op voedselallergie, schildklierproblemen, een verminderde weerstand of andere interne gezondheidsproblemen. Ga daarom naar de dierenarts.

Camouflagegeur

Poep, rottend voedsel, resten van dode dieren, honden vinden het heerlijk om door viezigheid te rollen. Bovendien geeft het ze een ‘camouflagegeur’. Komt door een oeroud jachtinstinct; zo herkent de prooi je geur niet. Gebruik een geurloze hondenshampoo om ‘m weer schoon te krijgen, anders rolt ie bij de eerste beste gelegenheid weer door de rotzooi om die heerlijk frisse wasbeurtgeur kwijt te raken.

Water

Wandelen in de regen of zwemmen kan ook voor een onfris luchtje zorgen. Thuis goed met schoon water afspoelen en daarna afdrogen – zeker als het om langharige of dikke vachten gaat. Zonder shampoo: te vaak gebruiken verstoort de natuurlijke huid- en vachtbalans, en dat geeft luchtjes. Overigens: een hond die genoeg (en dat is veel) beweging krijgt, heeft eigenlijk nooit een stinkende vacht: de doorbloeding van de vacht blijft dan goed op orde.

Slaapplek

Zorg altijd voor een schone slaapplek: stofzuig regelmatig, stop kussens af en toe in de wasmachine en behandel de plaatsen waar de hond (of kat) vaak ligt regelmatig met een antivlooienmiddel.

Slechte adem

Stinkt je hond uit zijn bek? De oorzaak kan ontstoken tandvlees of een slecht gebit zijn. Dat kan komen door verkeerd voedsel, bijvoorbeeld als het huisdier alleen maar blikvoer krijgt. Dan kunnen er etensresten tussen de tanden blijven hangen, dat geeft tandplak en dat gaat stinken. Het kan uiteindelijk leiden tot ontstoken tandvlees en loszittende tanden en kiezen. Laat de dierenarts dat tandsteen regelmatig verwijderen, pas de voeding aan (meer droogvoer) en geef ze iets te knauwen dat meteen het gebit reinigt; hier zijn speciale kauwbotten voor. Een slechte adem kan overigens ook komen door problemen met de spijsvertering.

Anaalklieren leeg?

Ok, het is een smerig woord, maar je hond kan er wel last van krijgen als hij ouder wordt: z’n anaalklieren (die zitten naast de anus). Doorgaans drukken ze die zelf leeg bij het ontlasten. Maar lukt dat niet meer, dan kunnen de klieren gaan ontsteken en gaan stinken. Tijd voor de dierenarts, die kan ze leegdrukken en de ontsteking verhelpen.

Een windje

Laat het huisdier veel scheten? Dat kan met darmproblemen te maken hebben. Misschien heeft de hond iets smerigs opgescharreld. Is het na een tijdje weer over, niks aan de hand. Maar blijft het dier ruften, dan is misschien een ander dieet de oplossing. Vraag er de dierenarts naar. Die kan meteen checken of er niets ernstigers aan de hand is.