fbpx

Help! Ik heb ontspuld… en spijt

Helemaal heerlijk ontspuld, met of zonder Marie Kondo? Superblij met je opgeruimde huis? Maar dan trek je de kast open op zoek naar je toch wel superieure suède rok, je grijpt mis als je die snijbonenmolen van oma weer eens wilt gebruiken, je realiseert je ineens dat die weggegooide handgreepjes bedoeld waren voor dat antieke ladekastje dat je wilde restaureren. Spijt! Wat nu?

leeg huis

Ontspuld en spijt: meer weggegooid dan je lief is

Ontspullen is in de mode. Het is een prima manier om je leven en je interieur meer lucht te geven. De spullen die we om ons heen verzamelen groeien doorgaans als het ware organisch de pan uit. Je hebt er nauwelijks erg in dat er sluipenderwijs steeds maar meer bijkomt, terwijl er zelden of nooit wat afgaat. Dat gaat ten koste van je ‘Lebensraum’, dus daar mag best af en toe rigoureus het mes in. Maar je kunt het ook te drastisch aanpakken. Als je eenmaal in zo’n opruimroes zit, wil je nog weleens meer weggooien dan je lief is.

Is er nog wat aan te doen?

In negen van de tien gevallen: nee. Weg is weg. Tenzij…

  • Je hebt spullen weggegeven aan familie, een kledingstuk aan een vriendin. Dan zou je voorzichtig kunnen vragen of je het een en ander toch weer terug zou mogen hebben. Je hoeft niet op je knieën te smeken, maar als ze snappen dat je er echt spijt van hebt en je spulletje(s) vreselijk mist, wie weet. Maar zet er de goede verhoudingen niet voor op het spel: het zijn maar spullen.
  • Je ontspulde spullen gingen naar de kringloopwinkel. Dan is er nog hoop. Daar maak je kans dat jouw spijtobjecten nog in de schappen staan en nog geen nieuwe eigenaar gevonden hebben. Als je er snel bij bent tenminste. Maar niet soebatten of je ze terug mag, je zult ze gewoon terug moeten kopen. Daar is de kringloopwinkel vast ook wel blij mee.
  • Je hebt de boel op marktplaats gezet. Ook dan is er nog een kans(je) dat je ze daar terugvindt. Terugkopen is een optie, maar als er iemand tegen je opbiedt, kan dat flink in de papieren lopen. Stel jezelf een limiet. Is dat terughebbeding het je echt waard, of kun je toch wel zonder leven?
  • Je bracht wat spullen naar de milieustraat. Goede kans dat ze nog niet ontleed zijn als je er snel bij bent. Maar het zal van de beheerder afhangen of je je afgestane eigendommen weer zomaar mee mag nemen. Het kan helpen als je nog een aankoopbon hebt en zegt dat je vergist hebt. Kán, hè, maar niet meer dan dat.
  • Je gaf afgedankte kleding mee in zo’n ophaalzak van een liefdadige instelling, je stopte ze in een kledingcontainer, of je gaf de boel mee aan de vuilnisman. Die zak zie je nooit meer terug, je zou de eerste niet zijn die vast kwam te zitten in een kledingcontainer en de vuilnisman heeft je dierbare ontspulletjes allang bij de afvalverwerking gedumpt. Dus forget it, einde verhaal, niet meer over zeuren en opnieuw beginnen.
ontspuld en spijt leeg huis

Goede les

Onthoud voor de volgende keer als je gaat ontspullen: gooi niet meteen alles weg waar je in je opruimwoede tegenaan loopt. De slimste tip: zet de boel apart. In de schuur, op zolder, in een hoekje van een kast heb je vast nog wel wat ruimte. Zet een datum in je mobiel of in de agenda: als je na een jaar die spulletjes of kleding nog steeds niet hebt gemist, dán kun je ze met een gerust hart lozen. Zonder spijt.