fbpx

Opruimen met Marie Kondo

Opruimen Marie Kondo

Opruimen: de een heeft er een hekel aan, voor de ander is het dé manier om te ontspannen. De Japanse Marie Kondo schreef meerdere boeken over opruimen en haar opruimmethode is intussen wereldberoemd. Wij zetten haar beste tips voor je op een rij.

Marie Kondo

Marie wie? Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe. Ze heeft zelfs een eigen serie op Netflix: ‘Tidying up with Marie Kondo’, waarin ze elke aflevering mensen helpt spullen uit te zoeken en te kiezen voor wat hen blij maakt. Wij delen graag 5 van haar opruimtechnieken en voegen er zelf nog eentje toe.

1. De voorbereidingen voor het opruimen

Zorg voor een fijne sfeer als je aan het opruimen slaat. Zet je favoriete muziek aan en maak een grote pot thee. Neem ook ruim de tijd voor het opruimen: een hele dag of zelfs het hele weekend.

2. Ruim op per categorie, niet per kamer

Ruim jij ook altijd per kamer op? Volgens Marie Kondo kan je het beter per categorie doen. Misschien even wennen, maar doordat je al je boeken, kleding of cd’s bij elkaar legt zie je direct hoeveel je hebt aan spullen en kan je makkelijker kiezen.

3. De grote kledingcheck

Leg al je kledingstukken (ja echt alles!) op de grond en pak ze een voor een op. Bekijk de trui of het jurkje goed en stel jezelf de beroemde Marie Kondo-vraag: word ik hier gelukkig van? Maak vervolgens drie stapels: weg, houden en twijfel. Als je klaar bent met het sorteren bekijk dan nog één keer de twijfelstapel en haal eruit wat je echt wilt houden. De kleren die je niet meer wilt dragen kan je in de zak van Max doen, naar een kringloopwinkel of weggeefwinkel brengen of proberen te verkopen via Markplaats.

4. Afscheid nemen van al die boeken

Staat jouw boekenkast vol met boeken dit je al hebt gelezen en ben je niet van plan ze nog een keer open te slaan? Of heb je een stapel met boeken die je ooit kocht om te lezen, maar komt het er maar niet van? Dan is het volgens Marie Kondo tijd om er afscheid van te nemen. Verkoop de boeken op Marktplaats of geef ze weg. Jij blij, zij blij!

5. Bewaar alleen dingen waar je blij van wordt

Kleine disclaimer: hiermee bedoelen we de spullen die je niet per se nodig hebt. Cadeaus die je ooit hebt gekregen maar niet echt jouw smaak zijn, doosjes van telefoons en andere apparatuur, oude cosmetica, noem het maar op.

Extra tip

Tot slot nog een tip van ons: ruim voordat je naar bed gaat even vijf minuutjes op. Leg bijvoorbeeld de kussens op de bank weer netjes, leg afstandsbedieningen terug op de vaste plek, neem schoenen mee naar boven en zorg dat het aanrecht leeg en schoon is. Een kleine moeite, maar zo fijn als je de volgende ochtend weer beneden komt in een opgeruimd huis.