fbpx

Gezond uit eten? Dat kan met deze tips!

zalm gezond uit eten

Ga je net lekker met je dieet of je voornemen om gezond te leven, vragen je vriendinnen je mee uit eten. Of er valt wat te vieren met je partner. Wat nu? Met deze tips kun je prima gezond uit eten.

Lees ook:
Feest! Chocola is gezond

Gezond uit eten

gezond uit eten ontbijt

1. Welke keuken?

Heb je een stem in de keuze van het restaurant? Dan ben je al een heel eind. Overal in het land vind je restaurants die inspringen op gezond en bewust leven. Op reserveringssites als Iens en Tripadvisor kun je zoeken op thema’s als ‘vegetarisch’, ‘biologisch’ of zelfs ‘gezond’ en dan zit je meestal goed. Maar ook bij ‘normale’ restaurants valt er genoeg te kiezen. Vermijd de Mexicaanse, Chinese en Indiase keuken, want die maken vaak en veel gebruik van sauzen en smaakversterkers. Kies liever voor mediterraan – veel vis! – of bijvoorbeeld Japans.

2. Ken de kaart

Als je zelf het restaurant kiest of van tevoren weet waar je gaat eten, kun je online bijna altijd wel een blik werpen op de menukaart. Stel een zo gezond en mager mogelijk diner samen en doe dit bij voorkeur na je lunch. En houd je er ’s avonds dan ook aan. Je kunt het restaurant trouwens van tevoren inlichten over eventuele dieetwensen, ook handig.

3. Slim kiezen

Let op het aantal gangen dat je neemt. Wil je de pret niet bederven als de rest van het gezelschap voor drie gangen gaat, neem dan twee voorgerechten. Begin bijvoorbeeld met een salade of een lichte bouillon en kies een warm voorgerecht als hoofdgerecht. En: je hoeft niet perse vegetarisch te zijn om vegetarisch te eten. Dat kan zomaar een licht verteerbare, slimme keuze blijken, met doorgaans veel groenten.

4. Zonder honger

Lekker een dagje vasten omdat je weet dat je ’s avonds gaat zondigen? Niet doen. Niet doen! Als je klapt van de honger, ben je sowieso verloren. Natuurlijk kun je wel rekening houden met de eetplannen van die avond. Licht ontbijt, lichte lunch. Maar ga niet met een knorrende maag naar een restaurant. Nooit.

5. Skip het brood

Vaste prik: het mandje brood bij het aperitief. De ellende is dat het brood steeds lekkerder wordt. Zo’n warm, knapperig, bruin stukje stokbrood, eentje maar? De kans is groot dat je je toch laat verleiden tot die aanlokkelijke roomboter, vette olie of zo’n fijne tapenade. Altijd lastig, dat broodmomentje. Vraag om olijven, dan heb je toch wat!

6. On the side

Heel Amerikaans en very smart: on the side. We hebben het over sausjes, dressings, frietjes, croutons. Vraag van te voren of ze het apart geven, of zelfs weglaten. Een goede olijfolie en een schijfje citroen zijn prima vervangers; vraag er gewoon naar.

7. Wel een wijntje?

Heikel punt. Om nou de hele avond aan de spa te zitten, is ook weer zoiets. Laat dat water toch maar komen en wissel af met je wijntje. Een droge witte, want daar zitten doorgaans de minste calorieën in. Maar een glas daarvan staat nog steeds gelijk aan een beschuitje met hagelslag. Mét boter. Mixdrankjes zijn al helemaal caloriebommen door de toegevoegde frisdrank.

8 Tafelen zonder toetje

Helaas, ‘magere’ toetjes zijn zeldzaam. Staat er fruit op de kaart, vergeet dan niet te vragen om de chocoladesaus of slagroom weg te laten… Aan het eind van de avond is de wilskracht vaak verdwenen (toch meer dan een wijntje?), dus let vooral op deze instinker. Neem je alleen koffie of thee? Vraag dan of ze het verleidelijke koekje of de bonbon achterwege laten.

Restaurants waar je gezond uit eten kunt

  • SLA (Amsterdam, Utrecht), een biologische saladebar met seizoensgebonden salades, sappen en soepen.
  • Waku Waku (Utrecht): matig in vet, vrij van geraffineerde suikers en E-nummers en waar mogelijk glutenvrij en koolhydraatarm.
  • Vers (Maastricht): soepen, salades, sappen en smoothies. Voor ontbijt en lunch.
  • Bijzonder (Maastricht): biologisch, suikervrij
  • De Herbivoor (Groningen): biologische veganistische saladebar

Lees ook:
In 6 stappen naar een gezonder leven