fbpx

Hieraan herken je een ongelukkige kamerplant

ongelukkige kamerplant

Het verzorgen van planten in huis kan soms intensief zijn. Je stopt er alle liefde in maar ze praten niet terug. Wanneer je je groene vriendjes aantreft met vergeelde of verschroeide bladeren, wil dat misschien wel iets zeggen over hoe je ze onderhoudt. Aan deze signalen herken je een ongelukkige kamerplant.

Lees ook:
5x deze kamerplanten zijn giftig voor je huisdier

Hieraan herken je een ongelukkige kamerplant

ongelukkige kamerplant

Stoffige bladeren

Planten hebben water nodig, de een meer dan de ander. Maar wist je dat het minstens bo belangrijk is om je kamerplanten af te stoffen? Stof op het blad zorgt ervoor dat je plant er grauw en futloos uit ziet én de poriën verstoppen, waardoor het voor de plant moeilijk wordt om essentiële voedingsstoffen helemaal te absorberen. Maak de bladeren schoon met een vochtige doek of gebruik een plantenspuit waarmee je de bladeren insprayt met water. 

Vergeelde bladeren

Hebben de bladeren van je kamerplant een gele kleur? Dan geef je ze waarschijnlijk te véél water. Een andere oorzaak kan zijn dat de temperatuur of luchtvochtigheid van de ruimte niet op peil is. Staat je plant in de buurt van een verwarming of juist in de tocht? Bij veranderende weeromstandigheden kan de plant ook vergeelde bladeren krijgen.

Verschroeide bladeren

Zie je er steeds meer beschadigde bladeren tussen zitten? Deze zijn helaas niet meer te redden en ze vallen vanzelf af, maar: pluk ze niet! Want de plant kan er nog voedingsstoffen uit halen. Verschroeide bladeren kunnen duiden op te veel direct zonlicht. Verplaats de plant van naar een plekje waar deze indirect zonlicht krijgt, snoei de aangetaste bladeren en vermijd overbemesting, omdat dit de verbranding verergert.

Kleine bladeren ertussen

Zodra er kleine blaadjes beginnen te groeien, is de bodem vaak te nat of juist te droog. De bodemdrainage is in een slechte toestand en dan verliest de grond op een gegeven moment echt alle voedingsstoffen. En dan.. heeft je plant honger. Het is dan tijd om de potgrond te vernieuwen. Zo voed je de potgrond.

Lees ook:
5 kamerplanten die nauwelijks verzorging nodig hebben