fbpx

In 5 eenvoudige stappen je eigen moestuin 

Eigen moestuin radijsjes

Of je nou groene vingers hebt of niet, een moestuin beginnen kan eigenlijk iedereen wel. Maar er een succes van maken is wat anders. Moeilijk? Welnee. Gewoon een kwestie van logisch denken en dan pas doen.

Lees ook:
6 tips van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra

Stappenplan voor je eigen moestuin

Tijdens de actie met de moestuintjes van de Appie ontdekten we het allemaal: wat een feestje om een moestuintje te maken! Heb jij ook de smaak te pakken gekregen? Wij vertellen hoe je in vijf stappen je eigen moestuin kunt beginnen.

Stap 1: Plek van je moestuin bepalen

Je kunt een moestuin beginnen op je balkon als je geen tuin hebt. Dan zet je je planten in potten en bakken. Beschut tegen de wind, beschermd tegen te veel zon, op tijd bewateren en je komt een heel eind. Een moestuin in je tuin is natuurlijk helemaal ideaal. Net als op het balkon moeten de planten beschermd worden tegen de wind en te veel zon. Een plek naast een heg of schutting en niet meer dan een halve dag zon is het beste. Groot hoeft zo’n moestuin niet te zijn: aan een paar meter heb je al genoeg. Houd hond en kat ook uit de buurt van je moestuin: zij doen er graag een plasje of, erger, begraven er een drol. Zorg dat ze er niet bij kunnen, of zet er een hekje omheen.

Stap 2: De grond geschikt maken

Planten hebben een voedzame en zuurstofrijke bodem nodig. Is die in je tuin wel te vinden? Misschien moet je zand aan de kleigrond toevoegen, of mest, of kalk, of compost. Vraag dat gerust in het tuincentrum waar je je planten straks gaat kopen, neem eventueel een zakje met grond mee. Wedden dat je goed advies krijgt? Je komt immers straks je planten daar halen. En laat je meteen adviseren over de planten die voor jouw moestuin het meest geschikt zijn.

Eigen moestuin

Stap 3: Eerst voorbewerken

Voor er zelfs maar een plantje de grond in kan, moet het moestuingedeelte geheel onkruidvrij worden gemaakt en grondig worden omgespit. Daarna alles netjes egaliseren en de tuin in vakken verdelen. Dan weet je straks precies waar wat staat: worteltjes, sla, prei, tomaten, een kruidenhoekje. Zo kun je ook elk jaar de groenten van vak laten verwisselen; te lang hetzelfde op dezelfde plek telen geeft meer kans op ziektes en plagen en verarmt de grond. Afwisseling houdt de boel gezond. 

Stap 4: Wat komt er in je moestuin?

Ga niet in het wilde weg de meest exotische groenten en fruitsoorten planten. Bedenk wat je lekker vindt, maar kijk ook naar de haalbaarheid. Sla, worteltjes, radijsjes, tomaten: dat is allemaal best te doen voor een beginner. Plant of zaai ook niet meteen te veel, anders blijf je straks bijvoorbeeld met een berg sla zitten die wél dezelfde week nog op moet. Kijk ook naar de seizoenen: wat kan in het voorjaar, de zomer of zelfs in de herfst geplant worden? Maak er een stappenplan van. 

Eigen moestuin tomaten

Stap 5: Zaaien en planten

Zaad zaaien is goedkoper dan plantjes planten, en je kunt de ontwikkeling vanaf het prille begin volgen. Maar het duurt aanzienlijk langer voor je zaadjes hebt opgekweekt. Plantjes zijn die startfase al voorbij en groeien sneller. Wanneer je niet tot het voorjaar wilt wachten met het inrichten van je moestuin, zaai dan aan het eind van de winter vast wat bakken in, die je binnen laat staan tot de ergste (nacht)vorst voorbij is. Eind april kunnen ze naar buiten, de moestuin in. Plantjes kun je beter bij het tuincentrum gaan halen als de tijd er rijp voor is. Je stappenplan vertelt je wanneer dat is.