fbpx

Let op: zit dit wel in je EHBO-trommel?

gaas EHBO-trommel

Voor verenigingen, sportclubs, bedrijven en buurthuizen is het hebben van een EHBO-koffer verplicht. Voor huishoudens telt deze verplichting niet. Toch is het raadzaam om zelf een EHBO-trommel aan te schaffen, al is het maar een eenvoudig basisexemplaar. Wel met enige regelmaat controleren!

Lees ook:
Vakantiechecklist: inpaklijst voor vakantie

EHBO-trommel rood

EHBO-trommel – ongelukken in huis

Wist je dat de meeste ongelukken in het om het huis gebeuren? Je stapt ongelukkig van een trapje bij het snoeien van de heg, je struikelt over een losstaand kleed, je stoot je hoofd aan het keukenkastje, je brandt je aan de hete grill, je (klein)kind heeft een zakmes weten te bemachtigen… Verzin ze maar.

Is jouw EHBO-uitrusting op orde?

Je zult niet de eerste zijn die op dat soort cruciale ogenblikken nog op zoek moet naar die zwachtel, dot synthetische watten of dat setje verbandklemmetjes. Lagen er nog pleisters achterin het keukenkastje? En we hadden toch ergens zo’n EHBO-doos? Tijd om jezelf de vraag te stellen: hoe is het op dit moment met jouw EHBO-uitrusting gesteld? Heb je de boel op orde of is het niet meer dan een oude schoenendoos met een handjevol pleisters en een verroest pincet? In dit laatste geval grijp je mis als er echt iets gebeurt.

Van tijd tot tijd controleren

Vaak hebben mensen ooit een EHBO-koffer aangeschaft, maar laten ze het na om van tijd tot tijd te controleren of alle materialen nog wel up-to-date zijn. Een verbandschaar die in de loop der jaren is zoekgeraakt, een flesje jodium dat al vier jaar over de datum is. Je bent niet de enige die dit overkomt. Het advies is om minimaal één keer per jaar de volledige inhoud van je EHBO-koffer na te gaan.

EHBO-trommel

De inhoud van de EHBO-trommel

Wat is onmisbaar in een basis EHBO-koffer voor thuisgebruik?

 • Desinfectiemiddel
 • Driehoekige doek/mitella
 • Eerstehulpschaar (verbandschaar)
 • Zwachtels in verschillende soorten en afmetingen
 • Vinyl handschoenen
 • Hechtstrips
 • Mondmasker voor beademing en Safe Kiss beademingsdoekjes
 • Reddings- of isolatiedeken
 • Snelverband in verschillende soorten en afmetingen
 • Pincet
 • Pleisters in verschillende soorten en afmetingen
 • Synthetische watten
 • Steriele kompressen in verschillende afmetingen

Optioneel zijn: een tekenpen (pen om teken te verwijderen)een blarenprikker en blarenpleisters, en pijnstillers, zoals paracetamol. Wat echt belangrijk is: zorg ervoor dat jouw EHBO-koffer op een vaste plek staat, zodat iedereen in huis ‘m weet te vinden. Slimme tip: plak op de deksel van de EHBO-koffer een lijstje met noodnummers.

Coldpack

Wat verder fijn is om in huis te hebben, is een coldpack of ook wel icepackDeze gebruik je om te koelen, bij bijvoorbeeld verstuikingen en kneuzingen, maar hij werkt ook goed bij een zwelling na het trekken van een kies. Let wel op: een coldpack mag niet direct in contact komen met de huid; wikkel er dus een (thee)doek omheen.

De auto

In sommige landen is het verplicht om een EHBO-koffer in je auto te hebben. In Nederland is het niet verplicht, maar het is wel verstandig om er altijd één aan boord te hebben. Niet alleen als je op vakantie gaat, maar juist ook voor de standaard ritjes. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje!

Lees ook:
Help een hernia! Platliggen, opereren, wat moet ik doen?