fbpx

Met dit vogelhuisje trek je de juiste vogels aan

Herken je het moment waarop je ‘s ochtends wakker wordt van het vrolijke getjilp van de vogels? Samen in combinatie met de warme zonnestralen die door de gordijnen naar binnen vallen heb je de perfecte start van jouw ochtend. Je stapt uit bed, neemt een goede bak koffie en geniet van jouw groene tuin of balkon. Je kijkt om je heen en ziet een aantal kleine flierefluiters voorbij vliegen op zoek naar een plekje om te broeden. Je bedenkt je dat jouw tuin misschien wel de ideale plek is, maar hoe kies je het perfecte vogelhuisje? Wij hebben een aantal tips zodat jouw vogelhuisje de juiste vogels aantrekt! 

Lees ook:
Zo maak je een vogelbadje voor in de tuin

Natuurlijke aardetinten

In een tuin vol groen is een vogelhuisje in een vrolijke, felle kleur een échte blikvanger. Helaas zullen hier weinig vogels op afkomen. De meeste vogels associëren felle kleuren namelijk met gevaar. Felle kleuren zoals rood of oranje vallen vooral op onder verschillende roofdieren, waaronder katten. Dat wil je natuurlijk niet! Vogels nestelen zich het liefst in bomen of struiken. Kies daarom een neutrale kleur zoals groen, grijs, bruin of hout voor jouw vogelhuisje. Niet alleen brengt het een natuurlijke sfeer in je tuin, het is ook nog eens dé trend van dit seizoen! 

Hout als materiaal

Tijdens de zoektocht naar een perfect vogelhuisje kom je huisjes tegen van allerlei verschillende materialen. Zo vind je moderne vogelhuisjes van metaal en de meest uitgebreide vogelhotels gemaakt van kunststof. Hoewel de verleiding voor een vogelhotel in de achtertuin groot kan zijn, kun je het beste kiezen voor een huisje van natuurlijk hout. In een vogelhuisje van stevig, dik hout blijft de temperatuur voor de vogels aangenaam. Hierdoor blijven de vogels gezond. Kies je voor metaal of kunststof? Dan wordt het binnen vaak te warm en zijn de vogels gevlogen voor je er erg in hebt. 

Ingang van het huisje

Het laatste onderdeel dat zeer belangrijk is bij het vinden van het juiste vogelhuisje is de grootte van de ingang. Het liefst heb je een vogelhuisje dat verschillende soorten vogels aantrekt. Voor veel diversiteit in je achtertuin. Ga in dit geval voor een ingang van ongeveer 4 tot 6 centimeter. Een huisje van dit formaat is geschikt voor vrolijke flierefluiters zoals mezen, zwaluwen, merels, roodborstjes of de huismus. Wanneer je geluk hebt brengen ze ook een aantal jongen mee en heb je zomaar een vrolijke vogelfamilie in jouw achtertuin!  

Lees ook:
Video van de dag: zo maak je een vogelhuisje