fbpx

Mooie rozen: 5 tips om ze vers te houden

rozen 1

Rozen kunnen wel twee weken bloeien in een vaas, maar als je een beetje pech hebt, gaan ze na een paar dagen juist al hangen. Met deze 5 tips houd je ze vers en mooi.

Lees ook:
Zeg het met bloemen: de betekenis van bloemen

1. Controleer de rozen

Kijk bij de bloemist of je rozen wel echt vers zijn. Dit doe je door net onder de bloem in de stengel te knijpen. Voelt die wat losser aan en een beetje zompig, dan heb je een oude roos te pakken. Kijk ook of de bladeren er vers en groen uitzien. Wanneer de puntjes al bruin worden, zal de roos niet lang vers blijven. In plaats van rozen te kopen, kun je ze natuurlijk ook in je eigen tuin laten groeien.

2. Snel in het water, schuin afsnijden

Het beste is om onderweg naar huis de rozen al in het water te zetten; doe dat dus als je die mogelijkheid hebt. Wanneer je de rozen schuin gaat afsnijden (met een scherpe schaar of mes), kun je dat het beste onder water doen zodat er geen zuurstof bij de steel kan komen. Verwijder ook de bladeren en doornen van de steel. Zonder bladeren komen er ook minder snel bacteriën in het water.

rozen 2

3. Gebruik een schone vaas

Rozen kun je het beste in een glazen vaas zetten, die goed schoongemaakt is met chloor. Glas is geschikter als materiaal dan steen of aardewerk, omdat daar bacteriën makkelijker in kunnen achterblijven. Een grootmoeders tip: doe in het water een piepklein druppeltje chloor, dan blijven de rozen langer staan.

4. Ververs regelmatig het water

Rozen houden van schoon water (welke bloemen eigenlijk niet). Controleer elke dag het water en vul het zo nodig bij. Vies water moet je verversen, snijd dan de stelen opnieuw af.

5. Zet ze neer op een goede plek

De plaats waar je de vaas met rozen neerzet, is van invloed op hoe lang ze mooi en vers blijven. Zet ze nooit in direct zonlicht; liever op een koelere plek, maar ook weer niet op de tocht. Zet de rozen ook niet te dicht bij de verwarming of haard. Ook schijn je ze niet in de buurt van fruit te moeten zetten.

Lees ook:
Zeg het met bloemen: de betekenis van bloemen