fbpx

Muizen in huis? Zo kom je er vanaf!

muis knaagdier

Muizen, wat zijn ze klein en ogen ze schattig. Die gedachte verdwijnt echter als sneeuw voor de zon als je ze ineens door je huis ziet trippelen. Heb jij last van muizen? Met deze diervriendelijke oplossingen slaan ze jouw huis liever over.

Lees ook:
Brrrr…beestjes in je bed! Zo voorkom je ‘bedbeestjes’

Ieder huisje heeft zijn..

Niet ieder huis is even uitnodigend voor muizen om zich te nestelen, voeden en voortplanten. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de omgeving (een stadskern, waterrijk gebied) en het type huis (nieuwbouw of juist heel oud?). Feit is wel dat als je eenmaal een muis in huis hebt gespot, er vaak meerdere zitten. Deze schattige diertjes planten zich in een mum van tijd voort. En daar waar vele monden gevoed moeten worden…

Speuren naar eten

Muizen komen namelijk zoeken naar eten. Het zijn echte speurneuzen die zelfs door de verpakking heen knagen om hun voeding te kunnen bemachtigen. Al jouw eten goed opbergen en afsluiten is dus de nummer 1 preventie tip tegen muizen. Lopen ze er toch? Probeer dan eens een van de onderstaande tips.

Muizen bestrijden doe je zo

1. Stop gaten en kieren

Een muis heeft slechts een kier of gaatje van 5 millimeter nodig om zich ergens doorheen te worstelen. Ga daarom gewapend met een speciale pasta op pad door je huis en stop alle gaten en kieren. Ventilatieroosters kun je afdekken met heel fijn gaas. 

2. Gebruik kruiden

Muizen houden niet van kruiden zoals munt. Ook de geur van thee vinden ze niet prettig. Experts raden dan ook aan om takjes munt of zakjes muntthee te plaatsen op plekken waar je de keuteltjes ziet liggen. Grote kans dat ze hun maaltijd ergens anders bij elkaar proberen te sprokkelen.

kat en muizen

3. Neem een kat

Een huisdier neem je niet zomaar, maar mocht er ruimte zijn voor een kat in jouw huishouden met muizen: doen. Muizen ruiken katten en weten: waar een kat is, is onheil. Daarom zullen ze je huis liever mijden. Liever geen kat? Het schijnt dat kattenharen op bij gaten en kieren ook werken…

4. Strooi peper

Strooi peper op plaatsen waar de muizen steeds weer binnen komen. Dit kan ook gerust tussen het plafond en de vloer zijn. 

5. Bel een professionele dienst

Ga liever niet zelf met gif en vallen aan de slag. Simpelweg om de reden dat het niet diervriendelijk is en vaak ook niet voldoende werkt. Een professionele muizen- en ongediertebestrijder weet vaak met welke muis hij te maken heeft en hoe die te bestrijden. 

Lees ook:
Handige lifehacks voor het huishouden