fbpx

Pompoen schillen: zo makkelijk doe je dat

pompoen 1

Pompoen zijn heerlijk voor in een soep of stoofschotel. Maar het snijden ervan is wel een klusje, omdat de schil zo dik is. Met deze tips heb je dat klusje ineens héél makkelijk geklaard.

Lees ook:
Bakrecept: pompoencake met kwark topping en pecan

Zo doe je dat!

Sta jij ook altijd zo te hannesen met een groot mes om een pompoen te schillen? Er is een makkelijke truc, waardoor het schillen een fluitje van een cent wordt. In plaats van de pompoen te lijf te gaan als hij nog hard en ongekookt is, leg je hem even in een voorverwarmde oven: tien minuten tot een kwartiertje op 200-220 graden. Haal de pompoen er daarna uit, laat afkoelen en voilà: de schil is nu heel makkelijk te verwijderen met een mes. Bijkomend voordeel: je houdt meer vruchtvlees over. Tien minuten koken heeft overigens hetzelfde effect.

Niet schillen

Wil je toch een verse pompoen schillen, snijd hem dan eerst in parten. Verwijder dan per deel de schil. Een andere optie is de pompoen helemaal niet te schillen. Koop een biologische pompoen en laat de schil lekker zitten, die wordt tijdens het bereiden van je soep of stoofpot vanzelf zacht. Een voordeel is dat je op deze manier alle vitamines behoudt die in de schil zitten. Houd je van pompoenpitten? Bewaar ze dan nadat je de pompoen hebt geschild, want het is heel makkelijk om ze zelf te roosteren.

pompoen 2

Soorten pompoen

De voor recepten meest gebruikte pompoen is de ‘gewone’ oranje pompoen – de ‘winterpompoen’ – of de wat kleinere variant, de Hokkaido. Ook de schil van de groene kabocha en de flespompoen kun je eten. Wel smaakt de schil van de flespompoen anders, dus gooi die vooral weg als je die niet lekker vindt. Er zijn ook pompoenen met een schil die minder geschikt zijn om te eten, omdat ze te dik zijn. Dit zijn de spaghettipompoen, de muskaatpompoen en de pattinson.

Koken met pompoen

Pompoenen hebben een heerlijk zoete smaak en hebben een structuur die ideaal is om een lekker dik soepje mee te maken. Ook zijn ze een ideale smaakmaker voor stoof- en ovenschotels. Met deze recepten zet je een heerlijk pompoengerecht op tafel.

Lees ook:
Bakrecept: pompoencake met kwark topping en pecan